Creșterea sânilor atunci când fetițele nici nu au ajuns la școala, apariția pilozității în zona inghinală și în zona subaxiala, debutul menstruaţiei - toate acestea înaintea împlinirii vârstei de opt ani - sunt principalele semne ale instalarii pubertății precoce.
Cauzele acestei pubertaţi precoce, mai frecvente la fetițe decât la baieți, nu au fost pe deplin elucidate de cercetatori sau endocrinologi, dar părerea unanimă conduce către concluzia că alimentaţia hiperprocesată şi plină de adaosuri sau hormoni predispune la aceasta.
Principalul aliment incriminat în acest caz este carnea, mai ales cea provenită din fermele de creștere intensivă a animalelor, care știm că sunt hrănite cu nutreţuri chimice şi hormoni, pentru o dezvoltare rapida.
Chiar dacă primul produs la care ne gândim este carnea de pasăre ( pui, curcan, găină), anumiţi medici endocrinologi arată către un alt tip de carne cu un potenţial imens în producerea dezechilibrului hormonal: somonul de cultură – servit copiilor drept un aliment „sănătos” şi „uşor”.
Nu numai carnea provenita din fermele de crestere intensiva determina aparitia pubertatii precoce ci şi lactatele sau anumite alimente bogate in fitohormoni.
Soia este un aliment intens folosit (sub forma de granule, cuburi şniţele), care contine in mod natural precursori ai hormonilor sexuali.
Impactul mare al conținutului ridicat în hormoni al soiei rezultă atât din faptul că acest aliment este consumat ca atare, cât şi pentru că reprezintă baza pentru majoritatea nutrețurilor folosite în creșterea intensivă a animalelor.
Așadar, fitohormonii din soia se regăsesc în toată carnea din comerţ, în formă modificată.
Există însă şi veşti bune, afirmă medicii endocrinologi şi nutriţioniştii.
Renunţând la consumul de carne, de lactate sau la cel al produselor procesate, aceste fenomene de pubertate precoce se diminuează.
Sânii care cresc atât la fetiţe, căt şi la baieţi, regresează în aproximativ 3 luni, dacă nu mai oferiţi copiilor spre consum astfel de produse.
Ca să limitaţi contactul şi cu alte substanţe care au efect hormonal (xenoestrogenii), nu păstraţi alimentele în recipiente de plastic şi nu ţineţi pet-urile cu apă în soare sau la îngheţ, pentru că eliberează compuşi periculoşi.
De asemenea, inlocuiţi produsele de curăţenie sau de intreţinere zilnică cu altele naturale.
Este foarte important ca vegetalele să fie bogate în nutrienţi şi potrivite pentru organism, de aceea nu oferiţi copiilor produse care nu sunt specifice sezonului/anotimpului sau zonei în care traiţi, dacă nu sunteţi siguri ca provin dintr-o agricultura curată.
La aceasta vârstă (până la opt ani), principiile alimentaţiei sunt diversitatea, cantitatea moderata şi calitatea maximă, iar toate acestea se traduc prin produse obţinute natural.
Sursa: retete.perfecte.md