Testul este conceput pentru a evalua imunitatea celulelor T către COVID-19 și permite detectarea limfocitelor T specifice din sânge, care răspund la anumiți antigeni ai coronavirusului SARS-CoV-2.
Două ramuri ale imunității
Anticorpii (imunitate umorală) protejează celulele umane de infecția cu virus și oferă protecție pentru un timp relativ scurt (6-7 luni la majoritatea oamenilor).
Limfocitele T (imunitatea celulară) sunt primele care reacționează la contactul cu virusul, reglează producția de anticorpi și distrug celulele deja infectate, întrerupând astfel multiplicarea virusului. În același timp, unele dintre limfocitele T sunt transformate în limfocite T de „memorie”, care, la contactul repetat cu virusul, sunt activate rapid, ceea ce reduce drastic riscul de re-îmbolnăvire.
Adică, limfocitele T de „memorie” la marea majoritate a oamenilor apar după o boală suportată/actuală (inclusiv fără simptome sau fără anticorpi) sau imunizare (vaccinare).
De ce se evaluează imunitatea celulelor T
Deoarece anticorpii și limfocitele T sunt două ramuri ale imunității dobândite, pentru o înțelegere completă a imunității, este necesar să se măsoare nu numai concentrația de anticorpi, ci și activitatea „memoriei” a limfocitelor T.
Cum se măsoară activitatea „memoriei” limfocitelor T
Limfocitele T ale unei persoane care a fost supusă sau vaccinată împotriva COVID-19 diferă de limfocitele T ale aceleiași persoane înainte de îmbolnăvire sau vaccinare prin faptul că, ca răspuns la contactul repetat cu virusul/vaccinul, încep să producă cantități mari de interferon gamma, care joacă un rol cheie în imunitate.
Pe acest principiu se construiește o platformă tehnologică - limfocitele sunt izolate din sângele venos uman, la care se adaugă o proteină virală (proteina S1) și se măsoară concentrația interferonului gamma eliberat.
Cum se evaluează rezultatul testului
Dacă concentrația de interferon gamma ca răspuns la stimularea limfocitelor T este > 200 mIU/mL, rezultatul testului este considerat pozitiv, 100-200 - echivoc, <100 - negativ.
Cum să interpretăm rezultatele
- Pozitiv - un răspuns imun al celulelor T format după o infecție trecută/actuală (inclusiv asimptomatică) sau vaccinare.
- Negativ - fără răspuns imun al celulelor T (nu pot fi excluse infecția acută sau vaccinarea recentă).
- Echivoc - este necesară repetarea analizei.
Cui este recomandată această investigație?
- Persoanelor după imunizare (vaccinare).
- Persoanelor după ce au suferit COVID-19 (mai ales fără anticorpi).
- Persoanelor cu imunitate redusă (vârstnici, slăbiți sau aflați la hemodializă) – deoarece nivelurile de anticorpi pot fi scăzute sau inadecvate, iar determinarea răspunsului imun al celulelor T poate oferi o evaluare mult mai completă a ceea ce se întâmplă.
Caracteristici de performanță
Sensibilitate diagnostică - 97,9%, specificitate diagnostică - 97,7%.
Statut de reglementare
CE-IVD (aprobat pentru diagnosticul clinic de laborator).
Informații suplimentare
- Preț: 1400 lei
- Timp: 3 zile lucrătoare
- Mod de preparare: pe stomacul gol sau la 4 ore după masă
- Biomaterial: sânge venos
Unde să te testezi în Chișinău
- Str. N. Testemițanu, 21 (luni - miercuri, 07-30 - 11-00)
- Str. A. Russo, 15 (luni - miercuri, 07-30 - 09-00)
- Str. București, 116 (luni - miercuri, 07-30 - 09-00)
- Str. Decebal, 72/6 (luni - miercuri, 07-30 - 09-00)
- Str. Mircea cel Bătrân, 3/2 (luni - miercuri, 07-30 - 09-00)
Alfa Diagnostica – companie de diagnostic, care include un laborator medical modern și o rețea de centre de prelevare a analizelor. Este parte componentă a unui holding, care include și Alfa Biobank – bancă de țesuturi și celule umane și Oncogene – serviciu oncologic de profilare genomică completă și personalizarea strategiilor terapeutice
Adresa: Laborator central - mun. Chișinău, str. N.Testemițanu, 21
Telefon: (+373 22) 82 44 44, 078 55 44 44
E-mail: info@alfalab.md
Facebook
SIte