Atât copiii cât și adulții se pot confrunta vara cu alergia la căldură. Aceasta alergie se mai numește și miliaria și apare cel mai frecvent printre copiii mici, în special la bebeluși și nou născuți. Pentru evitarea iritației provocate de căldură copiii trebuie îmbracați la fel ca adulții. În plus, materialele trebuie să fie 100% naturale, iar expunerea la căldură să se facă treptat și să se respecte toate regulile de protecție!
Miliaria sau alergia la căldură este o erupție sub forma unor pete mici roșii, localizate în principal pe față, gât și trunchi. Motivul care conduce la apariția acestei boli este transpirația care se acumulează la nivelul glandelor sudoripare blocând canalele de eliminare.
Glandele sudoripare ale copiilor mici sunt insuficient dezvoltate și considerate imature. Porii acestor glande se blochează sau se inflamează și determina înroșirea pielii și disconfortul. Pot să apară mici umflături de culoare roz sau pustule care conțin apă. Acestea sunt considerate erupții cutanate sau reacții alergice la căldură.
Cauzele alergiei la căldură
Expunerea directă și pe o perioadă mai îndelungată a pielii la o sursă de căldură determină apariția iritațiilor. Principala cauză a miliariei este îmbrăcarea necorespunzătoare a copilului. Fie este îmbrăcat prea gros, fie cu hăinuțe din materiale nepotrivite. Totuși alegia poate să apară la orice copil pe vreme foarte călduroasă. Mai ales pe timp de vară, copilul trebuie îmbrăcat la fel că și adultul, pentru a se simți confortabil.
Miliaria este frecventă în primele săptămâni de viață. Ea apare mai frecvent în zonele cu vreme călduroasă și umedă, dar poate apărea și în alte zone. Și copiii mai mari pot suferi de alergie la căldură și se manifestă în același mod.
Tratamentul miliariei
Miliaria sau alergia la căldură nu necesită niciun fel de tratament și nici internare medicală.
În astfel de cazuri, există câteva reguli simple de igienă și îngrijire:
- Îmbracă copilul cu haine lejere dar care să mențină pielea răcoroasă și uscată.
- Acordă o atenție specială pliurilor pielii care rămâne mereu umedă de la transpirație, urină sau salivă.
- Cu o bucată de tifon sau de bumbac înmuiat în apă rece, șterge zonele transpirate și uleioase ale pielii, iar apoi asigură-te că aceasta s-a uscat bine. Poți folosi pe zonele iritate, un pic de bicarbonat dizolvat în apă călduță.
- Lasă copilul în piele goală ori de câte ori ai ocazia pentru că aerul este cel mai bun medicament pentru tratarea iritațiilor de orice fel.
- Folosește un ventilator sau un aparat de aer condiționat pentru a răci camera în care copilul își petrece timpul sau doarme.
- Nu aplica pe piele unguente sau creme.
Sfaturi utile pentru a preveni apariția miliariei
• să eviți soarele și căldura exagerată;
• să îmbraci copilul cu haine lejere din bumbac;
• să menții pielea rece și uscată;
• să păstrezi temperatura în cameră la 18-20 de grade;
• să aplici pudra de talc pe porțiunile respective.
De cele mai multe ori această alergie se vindecă singură. Totuși, dacă nu dispare după 3 sau 4 zile sau dacă se înrăutățește, apărând și febră trebuie solicitat medicul.