Din cauza contacteor sexuale neprotejate, a lenjeriei intime și a igienei necorespunzătoare, precum și a altor factori nocivi, o femeie se poate confrunta la un moment dat cu scurgeri vaginale mai puțin obișnuite. Scurgerile vaginale normale sunt subțiri, transparente și fără miros, iar cele anormale sunt galbene sau verzi, au un miros puternic și sunt însoțite de mâncărimi sau inflamație. Aceste secreții pot proveni fie direct din vagin, fie din ovare, trompele uterine ori colul uterin.

Tipuri de leucoree

  • Albă - este normală, apare mai ales la începutul și la finalul ciclului menstrual. Dacă, însă, are un aspect brânzos și este însoțită de mâncărimi, este considerată anormală și poate semnala o infecție fungică.
     
  • Transparentă și apoasă - este normală, poate să apară în orice perioadă a lunii, mai ales după efectuarea exercițiilor fizice.
     
  • Transparentă și cu aspect de mucozitate - este o secreție normală în perioada în care femeia se află la ovulație.
     
  • Maronie sau roșiatică - este normală dacă apare imediat după ciclul menstrual. Dacă apare în alt moment, între menstruații, poate fi un semn de sarcină, dacă apare în primul trimestru de sarcină poate fi un semn de avort. În cazuri rare, leucoreea maronie sau roșiatică poate fi un semn de fibrom uterin sau un simptom al cancerului de col uterin sau endometrial.
     
  • Galbenă sau verde  - o secreție galbenă sau verzuie, mai ales dacă este densă sau însoțită de un miros neplăcut, nu este normală. Acest tip de scurgere vaginală poate fi un semn de infecție cu trichomonas.

Din ce cauze apare leucoreea

Scurgerea vaginală normală este o funcție obișnuită a organismului, modalitatea prin care acesta curăță și protejează vaginul. Este normal ca secreția vaginală să apară la ovulație sau odată cu excitarea sexuală. Scurgerile anormale sunt cauzate, de obicei, de infecții.

Vaginoza bacteriană

Este o infecție bacteriană frecventă și cauzează apariția unei secreții vaginale abundente, care are un miros neplăcut. Femeile care primesc sex oral sau care au mulți parteneri sexuali au un risc crescut de a contacta această infecție.

Tricomoniaza

Cauzată de un parazit denumit trichomonas vaginalis, această infecție este transmisă de obicei prin contact sexual, dar poate fi contactată și prin purtarea aceluiași costum de baie cu al unei persoane infectate sau prin ștergerea cu prosopul folosit de o persoană infectată. Această infecție duce la apariția unei secreții de culoare gălbuie sau verde, cu miros urât, însoțită de durere, inflamație și mâncărimi.

Infecția fungică

Acest tip de infecție cauzează apariția unei secreții albe, cu aspect brânzos, însoțită de senzația de arsură și mâncărime. Riscul de infecție este crescut de factori precum stresul, diabetul, administrarea anticoncepționalelor, sarcină și tratament prelungit cu antibiotice.

Gonoreea și chlamydia

Boli cu transmitere sexuală, gonoreea și chlamydia pot produce secreții vaginale anormale de culoare galbenă sau verde.

Boala inflamatorie pelvină

Leucoreea poate apărea și la femeile care suferă de boala inflamatorie pelvină. În acest caz, secreția este abundentă și urât mirositoare.

Cancerul de col uterin

Acest tip de cancer poate produce o scurgere vaginală sângerie sau maronie, cu miros neplăcut.

Dacă ai o scurgere vaginală anormală, e necesar un consult medical, mai ales dacă te confrunți și cu alte simptome, precum febră, durere andominală, oboseală, urinare frecventă și pierdere inexplicabilă în greutate.

Cum se tratează leucoreea

Dacă este vorba de o scurgere vaginală anormală, medicul va recomanda o serie de analize (testul Papanicolau, testul HPV) și va trata cauza acesteia (de exemplu, boala cu transmitere sexuală vinovată de apariția leucoreei). 

Cum se poate preveni leucoreea anormală

Pentru a preveni apariția scurgerilor vaginale anormale, se recomandă contactele sexuale cu prezervativ, purtarea lenjeriei intime de bumbac, spălarea vulvei cu produse specifice zonei intime, evitarea spălăturilor vaginale și consumul de iaurt în perioadele în care se face tratament cu antibiotice.

Leucoreea este o scurgere vaginală care poate fi perfect normală sau care, dimpotrivă, poate semnala prezența unei boli. Dacă secreția vaginală este galbenă sau verde, are un miros neplăcut și este însoțită de mâncărimi sau inflamație, se recomandă un consult medical.