Venele varicoase (sau varicele) sunt venele vizibile la suprafața pielii, umflate şi lărgite, depistate în regiunea membrelor inferioare, pe coapse sau pe gambe. Acestea pot avea diverse aspecte şi pot deveni inestetice. Deşi complicațiile sunt rare, varicele reprezintă o problemă majoră, în mod special din cauza aspectului neplăcut pe care îl oferă piciorului. Conform statisticilor, 1 din 5 adulți are vene varicoase, astfel că este importantă cunoașterea factorilor de risc, dar şi a metodelor de prevenție împotriva acestei condiții medicale. 

Care sunt cauzele apariție varicelor?

Pentru a putea înțelege cum trebuie acționat în scop preventiv împotriva varicelor este importantă cunoașterea modului în care venele superficiale funcționează şi a cauzelor care duc la umflarea acestor vene. În comparație cu vasele de sânge situate în profunzime, care duc sângele către cord, cele superficiale transferă sângele de la nivelul pielii, al mușchilor şi al țesutului adipos către venele profunde. Așadar, pentru o funcționare optimă a venelor profunde este nevoie de o funcționare corectă a celor superficiale. Varicele apar atunci când valvele din interiorul venelor au o funcționare inadecvată, lucru care de regulă se întâmplă atunci când presiunea asupra venelor nu este una îndeajuns de mare (mușchii nu sunt suficient de folosiți) sau atunci când mușchii nu pot face față presiunii mult prea mari.

Factori de risc:

Femeile prezintă un risc mai mare de a face varice, în comparație cu bărbații. Conform studiilor, acest lucru se întâmplă din cauza modificărilor hormonale. Genetica şi vârsta înaintată reprezintă de asemenea factori de risc asupra cărora nu se poate acționa. Obezitatea şi locul de muncă care necesită o ședere prelungită sunt factorii de risc care pot fi preveniți. 

Deşi asupra unor factori de risc nu se poate acționa, metodele de prevenție împotriva varicelor pot întârzia foarte mult apariția acestei probleme. Atunci când nu există niciun factor de risc, probabilitatea ca varicele să nu apară este foarte mare. Cu toate acestea, prevenția este esențială, pentru a nu se ajunge mai târziu la un tratament.

Există multiple metode de prevenție care şi-au dovedit eficacitatea şi care, odată aplicate, vor oferi un confort sporit şi vor ține varicele departe.

Evitarea șederii sau a statului în picioare pe o perioadă prelungită de timp

Atunci când picioarele se află în plan vertical, iar sângele trebuie să circule împotriva gravitației, presiunea din vene crește. Valvele din interiorul vaselor de sânge sunt cele care permit sângelui să circule împotriva gravitației. O ședere prelungită în această poziție, fără efectuarea unor mișcări ale membrelor inferioare, va face ca presiunea din vene să fie mult prea mare, ceea ce în timp duce la deteriorarea valvelor şi la apariția varicelor. Utilizarea musculaturii este esențială pentru îmbunătățirea circulației şi pentru reducerea presiunii venoase.

Șederea prelungită pe scaunul de la birou reprezintă un factor de risc pentru sănătatea picioarelor, cât şi un factor agravant în varice. Simple exerciții de întindere a gleznelor, tragere a picioarelor sau de îndoire a genunchilor se pot dovedi utile. Așadar, atunci când lucrați la birou este esențial să realizați câteva exerciții, pentru a vă asigura că circulația la nivelul membrelor inferioare este bună.

Exercițiile simple, pentru o circulație sănătoasă a sângelui

Recomandate atât celor care deja se confruntă cu vene varicoase, cât şi celor care îşi doresc să prevină problemele de circulație, exercițiile uşoare reprezintă cheia pentru o viață sănătoasă. Mersul pe jos este recomandat pentru prevenirea a sute de afecțiuni, deoarece îmbunătățește fluxul sanguin, în timp ce alergarea este exercițiul cel mai potrivit pentru întărirea musculaturii picioarelor. Există însă şi exerciții mai puțin recomandate pentru cei care prezintă deja varice sau se încadrează în categoriile de risc. Este vorba în special de exercițiile efectuate cu greutăți, yoga sau fandările, care trebuie efectuate cu grijă şi pe perioade scurte de timp.

Păstrarea unei greutăți optime

Obezitatea reprezintă o problemă medicală majoră şi un factor de risc determinant pentru apariția varicelor. Prin abordarea unui stil de viață sănătos poate fi prevenită apariția obezității, aşadar a deteriorării venelor. Hidratarea este şi ea importantă pentru păstrarea unei circulații sanguine sănătoase, astfel că, pe lângă consumul echilibrat de alimente, este necesar şi un consum suficient de lichide.

Evitarea tocurilor înalte

Purtarea regulată a tocurilor înalte reprezintă în mod cert un alt factor de risc, deoarece circulația sanguină este împiedicată să se desfășoare normal, din cauza poziției piciorului în pantofi. De asemenea, mușchii de la nivelul gambei sunt slăbiți, iar mersul pe tocuri forțează aceste grupe de mușchi.

Poziția de dormit în timpul sarcinii

Legătura dintre sarcină şi apariția varicelor nu este deloc una întâmplătoare: pe timpul sarcinii, poziția în care se doarme este extrem de importantă. Pentru prevenirea formării venelor varicoase este indicat să se doarmă pe partea stângă, astfel încât presiunea pe care uterul o va exercita asupra venei cave inferioare (cea care colectează sângele de la nivelul membrelor inferioare) să fie redusă. Aceeași poziție este recomandată gravidelor şi pentru creșterea cantității de nutrienți şi de sânge ce vor ajunge la nivelul placentei. 

Ciorapii de compresie

Deşi reprezintă mai degrabă o soluție de tratament, ci nu una de prevenție, purtarea unor ciorapi compresivi poate fi recomandată în cazul persoanelor care sunt supuse riscului de a face varice. Acești ciorapi ajută mușchii şi venele de la nivelul picioarelor să transporte sângele într-un mod eficient. Cu toate acestea, înainte de a opta pentru purtarea pe termen lung a ciorapilor de compresie este necesară opinia unui cadru medical.