O ceartă puternică vă schimbă complet dispoziția și vă afectează abilitatea de a efectua sarcinile de zi cu zi în moduri care ar putea fi periculoase pentru sănătate. Specialiștii în gestionarea furiei au alcătuit o listă cu lucrurile pe care nu ar trebui să le faceți atunci când sunteți nervoși și oferă sfaturi referitoare la recâștigarea calmului.

1. Nu ar trebui să mergeți la somn

Zicala „nu merge la culcare supărat” este un sfat valid. Somnul ar putea agrava sau „conserva” emoțiile negative, potrivit unui studiu publicat în Journal of Neuroscience, care a descoperit că somnul accentuează amintirile, în special pe cele emoționale.

„Am învățat că somnul ne ajută să procesăm și să consolidăm informațiile dobândite atunci când suntem treji”, a explicat Allen Towfigh, neurolog.

Deci, dacă mergeți la somn după o ceartă, cel mai probabil veți consolida experiența neplacută, potrivit lui Towfigh.

2. Nu ar trebui să conduceți

Operarea unui vehicul cu motor, atunci când sunteți nervos, poate fi periculoasă. Cercetările arată că șoferii nervoși își asumă mai multe riscuri și au mai multe accidente.

„Când sunteți nervos, sunteți pregătit de atac, deci nu este momentul potrivit pentru a vă urca la volan. În plus, furia oferă unei persoane viziune de tip tunel - vă uitați drept în față și puteți să ratați un pieton sau o altă mașină care apare din partea periferică”, spune David Narang, psiholog.

Dacă este necesar să conduceți în această stare, Narang sugerează să vă uitați în jur pentru a evita viziunea de tip tunel.

3. Nu ar trebui să vă „descărcați”

Alungarea sentimentului de furie pare o idee bună, dar ar putea înrăutăți situația. De fapt, persoanele care au citit pentru 5 minute nemulțumirile altor persoane pe internet, au devenit mai nervoase, potrivit unui studiu publicat în revista Cyberpsychology, Behavior and Social Networking. Un alt studiu a arătat că descărcarea nervilor prin lovirea pernelor nu numai a crescut nivelul furiei, dar a favorizat apariția ulterioară a comportamentului agresiv.

4. Nu ar trebui să mâncați

Calmarea furiei cu ajutorul mâncării s-ar putea întoarce împotriva dumneavoastră în numeroase moduri, potrivit lui Kathy Gruver.

„Atunci când suntem nervoși facem alegeri greșite în ceea ce privește alimentația. Nimeni nu se îndreaptă către broccoli. Țintim alimentele cu un conținut ridicat de zahăr, grăsimi și carbohidrați. În plus, o stare încărcată de emoții transmite organismului semnalul de pericol. În starea aceasta, digestia nu funcționează în mod optim, ceea ce ar putea duce la diaree sau constipație”, a explicat aceasta.

5. Nu ar trebui să continuați cearta

Dacă continuați aceeași conversație care a provocat dificultățile în modularea furiei, cel mai probabil veți spune lucruri pe care le veți regreta, explică Christine Allen, psiholog.

„Dacă observați că urmează să spuneți lucruri dureroase pe care le veți regreta și nu le veți putea retrage, cereți o mică pauză, dar cu intenția de a vă întoarce la conversație. Este posibil să aveți nevoie de 10 minute sau 10 zile, dar „cheia este disponibilitatea de a vă întoarce la discuție și de a o iniția”, spune Allen.

6. Nu ar trebui să postați detalii despre conflict pe Facebook

Atunci când sunteți nervos nu este recomandat să vă „difuzați” sentimentele la prieteni și la familie pe Facebook sau pe alte rețele de socializare. Cel mai probabil o să regretați, iar postările publice nu pot fi retrase, a spus Narang.

7. Nu ar trebui să scrieți emailuri

Același lucru se aplică și în cazul trimiterii unui email furios: nu îl puteți lua înapoi. Dacă nu vă puteți abține și simțiți nevoia să vă scrieți gândurile, așezați-le într-un document privat, sugerează Allen.

8. Nu ar trebui să beți alcool

Dorința de a bea un pahar de vin pentru a vă calma are de cele mai multe ori efectul invers.

„Alcoolul crește posibilitatea de a acționa pentru că elimină controlul impulsurilor”, a explicat Narang.

Alcoolul reduce inhibițiile, acționând asupra lobilor frontali ai creierului, care sunt responsabili pentru controlarea impulsurilor.

9. Nu ar trebui să vă ignorați tensiunea arterială

Riscul unui atac de cord sau al unui accident vascular cerebral crește în cele două ore care urmează accesului de furie, mai ales în rândul foștilor pacienți cu probleme de inimă, potrivit unui nou studiu efectuat de European Heart Journal.

„Dacă sunteți predispus la hipertensiune arterială, una dintre cele mai înțelepte lucruri pe care le puteți face este să o verificați. Persoanele care se enervează ar trebui să știe care este răspunsul tensiunii lor arteriale. Dacă tensiunea crește, aceștia trebuie să lucreze cu sârguință pentru a gestiona furia cu exerciții fizice, un somn mai bun sau tehnici de bio-feedback”, spune Bradley Bale, medic specialist.

10. Nu ar trebui să „rumegați” cearta

„Dacă vă gândiți obsesiv la modurile în care o altă persoană v-a rănit, nu rezolvați nimic. Dacă vă aflați la celălalt capăt al discuției și interceptați furia unei alte persoane, este posibil să o calmați dacă vă mențineți, la rândul dumneavoastră, calmul”, explică Narang.