A sosit primăvara multașteptată, iar aceasta înseamnă că a venit timpul să ne schimbăm garderoba. Ardeți de dorința să îndesați cât mai repede hainele de iarnă în sertarele mai îndepărtate ale dulapurilor? Așteptați! Pentru ca blănurile, cojoacele, paltoanele și trenciurile de toamnă-primăvară, hainele de cașmir și lână să ne bucure multe sezoane la rând, trebuie să respectăm regulile de întreținere a lucrurilor de iarnă. Care anume – citiți în continuare.

Cum să păstrăm corect hainele de iarnă pe timp de vară

Cum să păstrăm hainele de exterior

Dacă aveți o haină din blană naturală și vreți ca aceasta să rămână la fel de strălucitoare și pufoasă, trebuie să aveți mare grijă la condițiile de păstrare a acesteia în perioada de vară. De altfel, aceste reguli sunt aplicabile și la păstrarea cojoacelor.

1. Lucrurile trebuie păstrate în stare curată.

2. Creați condiții ideale. Condițiile optime pentru păstrarea blănurilor sunt următoarele: 6-8 grade de căldură, umiditatea aerului – 40-50%, încăpere întunecoasă în care nu pătrund razele directe ale soarelui și unde circulă permanent aer curat, iar distanța dintre obiectele de blană este de cel puțin 20 cm. Așa sunt păstrate blănurile și cojoacele în frigiderele curățătoriilor chimice. Dacă blănița dumneavoastră rămâne acasă, încercați să îi creați condiții cât mai apropiate de cele optime. În primul rând, trebuie să găsiți un loc răcoros (țineți cont că temperatura din șifonier poate fi și cu 10 grade mai înaltă decât cea din afara lui), unde nu ajung razele directe ale soarelui.

3. Împachetați-le corect. Articolele albe de blană nu suportă razele soarelui, ele se îngălbenesc! Cel mai bine este să le împachetați într-un sac antimolii de culoare albastră-închis. De asemenea, nu este recomandat să păstrați blănurile în saci din materiale artificiale. Sacii trebuie să fie executați din bumbac sau in, iar în interior puneți produse împotriva moliilor.

4. Evitați vecinătatea periculoasă. Blănurile nu trebuie să vină în contact cu alte lucruri. Dacă aveți câteva obiecte de blană, regula este următoarea: nu păstrați împreună obiectele din blană vopsită și nevopsită. Aceeași regulă se aplică și hainelor de piele.

5. Nu împăturiți. Nu este recomandată păstrarea obiectelor de vestimentație în formă împăturită – vor rămâne urme.

6. Cumpărați un cuier special cu umerașe comode și late.

Cum să păstrăm corect hainele de iarnă pe timp de vară

Cum să păstrăm paltoanele de cașmir

Cel mai bine este să păstrați paltoanele de cașmir pe umerașe late, busturi sau manechine, pentru a evita deformarea lor. Pentru păstrare îndelungată, puteți aranja obiectul de vestimentație într-un sac special și să îi puneți pe o poliță în șifonier. Însă înainte de aceasta, trebuie să curățați haina. Dacă duceți haina la spălătoria chimică, nu uitați să precizați că este nevoie de o curățare uscată, pentru că agenții chimici pot lăsa dungi pe țesătură. Nu uitați totuși că orice curățare, chiar și delicată, reduce termenul de viață al articolelor de cașmir.

Cum să păstrăm hainele de fâș

Înainte de a le pune la păstrare hainele de fâș, se recomandă să le curățați și să le spălați la mașină, la temperatura de 30 de grade. Apoi aranjați haina de fâș într-un sac din stofe naturale, în care a fost pus un produs antimolii.

Сum să păstrăm puloverele

Puloverele de lână sau cașmir nu trebuie păstrate pe umerașe. Cel mai bine este să le aranjați pe polițe în șifonier, împăturite cu atenție și învelite în hârtie ori stofă de bumbac sau in. Se recomandă să le păstrați într-un dulap de lemn și doar în stare curată, deoarece murdăria rămasă pe pulover atrage moliile. Puloverele de cașmir se spală doar în apă rece cu un detergent delicat, iar scamele vor fi îndepărtate cu o periuță sau pila de unghii. Pentru a le proteja împotriva moliilor, puteți folosi produse moderne, precum săculeții de lavandă, rozmarin, cimbru.

Cum să păstrăm corect hainele de iarnă pe timp de vară

Cum să păstrăm încălțămintea de iarnă

Încălțămintea de iarnă și cea demisezon trebuie pregătită corespunzător pentru păstrare în perioada verii. Încălțămintea de piele trebuie curățată și spălată cu apă călduță și săpun, apoi dată cu cremă de protecție. Încălțămintea de piele întoarsă se curăță de pete cu o gumă specială, iar apoi se tratează cu spray-uri pentru astfel de piele. Pentru ca încălțămintea să nu își piardă forma și să nu se încrețească, aceasta trebuie păstrată în locuri uscate, pe calapoade speciale sau umplute cu hârtie. Nu uitați de pliculețele cu silica gel. Aranjați încălțămintea în cutii și puneți-le pe polițele de sus ale dulapului.

Respectați aceste reguli simple și lucrurile dumneavoastră preferate vă vor bucura mulți ani la rând!

Sursa