Să aplici și să porți o aromă – cât ar putea fi de dificil? Ai pulverizat parfumul din flacon și gata. În realitate, parfumurile trebuie folosite inteligent. Pentru ca aroma să fie plăcută nu doar pentru dumneavoastră, ci și pentru cei din jur, există câteva reguli de purtare a parfumurilor.

Reguli de purtare a parfumurilor

Elemente de bază ale etichetei

✔ Precizați prognoza meteo

Tradițional se consideră că pentru perioada caldă a anului sunt potrivite mirosurile ușoare, cu note de citrice și flori proaspete – lotus, cactus, crin de apă. Iarna compozițiile sunt mai încărcate, apar note calde de mirodenii, cafea, ciocolată. Acest lucru este justificat. Dacă într-o zi fierbinte de iulie veți aplica un parfum intens oriental cu note de mirodenii sau lemn exotic, acesta vă va împiedica să respirați, dumneavoastră și cei din jur. În schimb în zilele reci, din contra, vă va ţine de cald.

✔ Țineți cont de perioada zilei

La alegerea aromei trebuie să țineți cont și de timpul zilei. Mirosurile intense și compozițiile concentrate (parfumurile) sunt potrivite pentru ieșirile de seară. Ziua folosiți ape de colonie mai discrete, cu note citrice sau florale.

✔ Rămâneți de una singură cu aroma

Parfumul trebuie aplicat doar în casă și doar atunci când sunteți singură în cameră. Și chiar dacă multe mărci produc parfumuri în flacoane mini „pentru poșetă”, nu are rost să le purtați cu dumneavoastră: regulile de etichetă interzic aplicarea parfumurilor în camerele de baie, cinematograf, restaurant.

Reguli de purtare a parfumurilor

Regulile de purtare a produselor de parfumerie în locurile publice

✔ Teatru, cinematograf, expoziții. Există un „dress-code al parfumurilor” – un set de reguli nescrise, care prescriu purtarea – în timpul ieșirilor în lume – a unor arome delicate, dar nu intense. Nu veți da greș dacă veți opta pentru parfumurile clasice de tip Chanel nr.5, Miss Dior, Guerlain Shalimar. Singura condiție este să aplicați doar 1-2 picături.

✔ Mese de sărbătoare. Cinele festive, prânzurile oficiale, degustările de bucate sau vinuri – la toate evenimentele legate de masă este mai bine să evitați parfumurile grele și intense. În primul rând, mirosul vă va împiedica să savurați gustul și mirosul delicateselor. În al doilea rând, dacă preferați parfumurile gurmande, ați putea fi confundată cu desertul.

✔ Conferințe, ședințe. Atunci când câteva zeci de persoane se adună într-o singură sală, iar cel puțin fiecare a doua dintre ele emană diverse arome, tabloul olfactiv nu este prea plăcut. Iar având în vedere că ședințele durează destul de mult, uneori chiar ore întregi, veți fi nevoite să suportați această cacofonie de mirosuri. Soluția este să includeți în colecția dumneavoastră arome neutre, așa ca Green Tea de la Elizabeth Arden, Molecule 1 de la Escentric Molecules sau parfumuri cu miros de curățenie și rufe spălate Clean. Și să respectați moderația.

Reguli de purtare a parfumurilor

✔ Vizita la medic. Cozile de la policlinică nu sunt cel mai bun loc pentru a vă demonstra gustul rafinat în ceea ce privește parfumurilor. Alături de dumneavoastră ar putea sta un astmatic, un alergic, o persoană cu dureri de cap, copii și persoane în etate. Ei nu au nevoie de mirosuri străine. La fel, renunțați la parfum dacă mergeți în vizită la spital.

✔ Salonul avionului. Aici totul este simplu: nu folosiți parfum înainte de zbor și cu atât mai mult în timpul acestuia. Chiar dacă ați cumpărat aroma visurilor dumneavoastră din duty-free-ul aeroportului sau din magazinul de la bordul avionului. Dacă vecinului dumneavoastră îi este neplăcută tocmai această aromă? Nu ați vrea să fiți în locul lui, nu-i așa? Sau să îl vedeți tot zborul folosind pachețelele destinate celor care suferă de grețuri. 

✔ Oficiu. Eticheta parfumurilor de oficiu prescrie respectarea dozelor și renunțarea la împrospătarea aromei pe parcursul zilei, chiar dacă aveți impresia că mirosul a dispărut. Probabil că nu e așa, pur și simplu s-a instalat oboseala olfactivă şi nu îl mai simțiți, în special dacă ați aplicat parfumul în apropierea nasului, adică pe gât, după urechi, pe umeri. În plus, este recomandabil să aflați fobiile colegilor în materie de parfumuri, în special ale celor care se află 8 ore pe zi, 5 zile pe săptămână alături de dumneavoastră. Și mai important este acest aspect dacă stați în birou cu câteva persoane. Cu fiecare an, numărul alergicilor crește în progresie geometrică, de aceea în unele companii (deocamdată doar din vest) există restricții în ceea ce privește folosirea anumitor mărci de parfumuri sau chiar a parfumurilor în general. Nu uitați că este mai ușor să previi reacțiile alergice decât să chemi ambulanța la birou.

Reguli de purtare a parfumurilor

Sursa