Albirea părului, numită și caniție, are loc atunci când melanocitele, celulele care asigură culoarea părului, încetează să mai secrete melanină.

mamaplus

Atunci când în organism există carență de melanină, părul continuă să crească, însă fără pigment. Firele albe pot apărea devreme, uneori și la 20 de ani. În cele mai multe cazuri este o chestiune de genetică. Însă, există și situații în care apariția firelor albe poate fi indiciul unor probleme de sănătate. 

Un studiu realizat în anul 2017 de către European Society of Cardiology a arătat că, cu cât bărbații albesc mai repede, cu atât riscă să dezvolte ateroscleroză. Totuși, cercetătorii susțin că sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma că există o legătură întrea boala cardiacă și părul alb. 

O alimentație echilibrată este necesară pentru o bună sănătate capilară, iar carențele de vitamine pot fi un factor ce duce la albirea părului. Nivelurile scăzute de vitamina B12 antrenează, în special, o depigmentare a firului de păr. Totuși, dermatologii spun că acest lucru se întâmplă în cazuri grave de subnutriție sau de alimentație extrem de dezechilibrată. Specialiștii recomandă o dietă bogată în antioxidanți care ajută la oprirea stresului oxidativ și a unei albiri premature. 

Albirea părului sau depigmentarea fărului poate fi un semn de Vitiligo, o boală autoimună ce se caracterizează prin apariția unor pete albe pe piele. La fel se întâmplă și în cazul peladei, boală generată tot de o dereglare a sistemului imunitar, care provoacă o cădere a părului pe anumite porțiuni mai proeminente ale capului. În momentul regenerării părului, firele pot fi albe. 

Sursa