Chiar dacă nu reprezintă o problemă de sănătate, porii dilatați sau aspectul de coajă de portocală al tenului sunt de-a dreptul deranjanți pentru femei. Cauzele cele mai frecvente ar fi excesul de sebuum în zona T, îngrijirea necorespunzătoare tipului tău de ten, vârsta, expunerea îndelugată la soare, excesul de machiaj pe care îl aplici zilnic sau chiar moștenirea genetică. Din fericire, dermatologii și cosmetologii ne asigură că există câteva soluții pentru această problemă, care și-au demonstrat în timp eficiența.
Reguli importante:
- Demachiere conștiincioasă de două ori pe zi, dimineața și seara. Demachierea are și rol de curățare al excesului de sebum și al celulelor moarte. Tenul trebuie curățat chiar dacă nu am purtat machiaj în ziua respectivă.
- Cremele de hidratare trebuie să fie adaptate tipului de ten și să fie non-comedogenice sau, în cazul tenului gras și acneic, oil free.
- Exfoliere o dată sau de două ori pe săptămână, dar atenție, exfoliere blândă fără a irita pielea. Altfel, inflamația locală va mari suplimentar porii. Pentru exfoliere acasă, dermatologii recomandă peelinguri enzimatice sau soluții blânde de acizi de fructe. Ar fi bine să se evite produsele abrazive (gomaj) care exfoliază prin acțiune mecanică. Dacă sunt folosite prea des sau prea insistent, acestea vor determina apariția inflamației locale.
- Folosirea cremei cu SPF care trebuie să fie tot non-comedogenică. Se aplică la orice ieșire din casă pentru a împiedica apariția fotoîmbătrânirii cutanate.
- Foarte eficiente sunt și cremele cu retinol sau retinoizi, atât pentru persoanele cu ten gras/acneic, cât și pentru persoanele mature al căror tegument și-a pierdut tonusul și elasticitatea.
- Să vă feriți să folosiți apa caldă pe față, cel mult călduță.
- Dacă aveți ten acneic, este obligatorie vizita la medicul dermatolog pentru prescrierea unui tratament adecvat. Acneea, printre alte consecințe neplăcute, duce și la dilatarea porilor.
- În ceea ce privește tratamentele profesionale care pot controla această problemă, ele sunt multiple, se pot face combinații între aceste tratamente. Schema de tratament trebuie stabilită de către medicul dermatolog în urma unei consultații.
- Ca îngrijire de bază și tratament de întreținere, extrem de important este tratamentul cosmetic lunar. Curățarea porilor, hidratarea, exfolierea prin microdermabraziune, precum și stimularea sintezei de colagen pot fi realizate în cursul unui tratament facial de calitate și pot, în timp, să diminueze considerabil dimensiunea porilor.
- Peelingul chimic contribuie major la micșorarea porilor prin exfolierea tegumentului, curățarea în profunzime, stimularea sintezei de colagen și elastină.
- Microneedling-ul este o metodă minunată pentru obținerea unui ten neted, datorită exfolierii, creșterii cantității de colagen în piele, dar și prin penetrarea substanțelor de mezoterapie.
- Dacă avem de-a face cu un ten matur care, prin pierderea elasticității a ajuns să aibă și porii dilatați, orice procedură de biorevitalizare sau de skin tightening care va determina creșterea tonusului cutanat va duce și la micșorarea porilor.