Cearcănele sunt o afecțiune ușor de observat, de multe ori sunt puse pe seama nopților pierdute și a oboselii acumulate. De cele mai multe ori însă, adevărul este cu totul altul, cearcănele trădând una sau mai multe afecțiuni și sensibilități ascunse. De fapt, cearcănele apar în urma aceluiași mecanism care produce contuziile - oxidarea hemoglobinei.
Acest proces începe din vasele capilare ce împânzesc pielea delicată din jurul ochilor. Acestea sunt atât de mici, încât celulele roșii sunt nevoite să se alinieze în șir indian. Acestea deseori se îndepărtează de capilare, iar enzimele sunt nevoite să le descompună (inclusiv hemoglobina). În momentul în care hemoglobina este descompusă, rezultă componente de culoare neagră-albăstruie, a căror culoare este vizibilă la suprafața pielii. Este posibil ca acest proces să aibă loc în mai multe părți ale corpului, însă doar în zona din jurul ochilor pielea este atât de subțire încât trădează ruperea capilarelor.
Și totuși de ce apar cearcănele?
Cearcănele se pot datora hiperpigmentării, adica unui exces de melanină, deseori întâlnit la persoanele cu pielea închisă la culoare. În ceea ce privește pielea deschisă la culoare, pe măsură ce înaintăm în vârstă, pielea din jurul ochilor devine și mai subțire, iar venele albastre-vineții de dedesubt sunt mai vizibile. Pungile de sub ochi sunt cauzate de circulația deficitară a sângelui sau de retenția de apă. Pentru a afla care este cauza cearcănelor, trebuie să apăsați ușor cu degetul pe acestea. Dacă pielea se albește, atunci cauza este circulația deficitară sau retenția de apă. În caz contrar, este vorba de un surplus de melanină.
Retenția de apă poate apărea în urma excesului de sare în dietă și a tabagismului, obiceiuri care duc și la afecțiuni cardiace, boli ale glandei tiroide, precum și boli de rinichi și ficat. De multe ori circulația proastă în venele capilare se datorează unei congestii nazale - atunci când nasul este înfundat, venele care se drenează din ochi în nas se dilată, se umplu cu lichid și capătă o culoare închisă.
Potrivit medicilor, culoarea cearcănelor poate fi un indiciu al motivului apariției acestora - o culoare albastră trădează o circulație deficitară, simptom al afecțiunilor cardiace și pulmonare. Culoarea roșie arată o vascularizare intensă, specifică hipertensivilor. Culoarea cenușie poate ascunde anemie sau o afecțiune sistemică.
Se știe că dulciurile și făina albă sunt dușmanii frumuseții - pe lângă probleme de greutate, acestea afectează și pielea, producând îmbătrânirea prematură și inflamații ce formează acele „pungi” de sub ochi.
Un factor pe care nu-l putem controla este cel genetic. De multe ori cearcănele se moștenesc de la părinți, iar dacă aveți pielea deschisă la culoare și ochii puțin mai afundați, cearcănele sunt mult mai evidente. Stresul și oboseala sunt elemente importante în producerea sau accentuarea cearcănelor. În timpul somnului, pielea se reface datorită creșterii intensității circulației sângelui. Din acest motiv, o persoană care nu a dormit suficient pare că are fața „lăsată”. Abuzul de cafea, alcool sau dulciuri suprasolicită glandele suprarenale și produc umflarea feței.
Cum facem cearcănele să dispară?
- Astăzi industria cosmetică vă oferă o mulțime de modalități de a camufla cearcănele. Aceste produse se bazează pe substanțele iluminatoare acizii alfa-hidroxi (AHA) și hidrochinona. Aceasta din urma poate fi toxică și poate cauza hiperpigmentare. Pe de altă parte, componentele care au un efect mai puțin iluminator intens - acidul kojic, lemnul dulce, murele și vitamina C, diminuează cearcănele prea puțin. Machiajul în tonuri de auriu sau piersică ajută la diminuarea cearcănelor de culoare mov, albastră sau maro, însă fardul și fondul de ten de culoare roz evidențiază aceste culori.
- Mușețelul are o puternică acțiune antiinflamatoare, fiind comparabil în efect cu hidrocortizonul. Atenție la persoanele alergice la această plantă. Castanul sălbatic sau porcesc (Aesculus Hippocastanum) și vitamina K întăresc capilarele și au acțiune antiinflamatoare.
- Puteți încerca să aplicați în fiecare zi pliculețe cu ceai verde sau negru, precum și felii de castravete proaspăt.
- Odihniți-vă suficient (7 - 9 ore pe noapte) și nu faceți abuz de cafea, tutun, alcool sau dulciuri. De asemenea, în timpul nopții vă puteți desfăta tenul cu o mască benefică.
- Dacă aveți o deficiență de vitamina K, aplicați în jurul ochilor o cremă cu vitamina K și retinol. Cremele cu aceste ingrediente au un efect dovedit de diminuare a umflăturilor și de decolorare a cearcănelor, mai ales pe termen lung.
- Renunțați la fumat! Acest obicei duce la probleme vasculare, care nu numai că pun viața în pericol, dar fac ca vasele de sânge să fie mai proeminente și de culoare albăstruie.
- Reduceți aportul de sare. Abuzul produce retenție de apă în țesuturi, circulație deficitară și apariția venelor de culoare albastră sub piele.
- Adoptați o dietă sănătoasă, echilibrată și beți apă multă. Aportul zilnic de alimente trebuie să conțină fructe și legume crude de cel puțin 5 culori diferite.
- Consultați medicul, pentru a face analize de sânge sau pentru a identifica substanțele la care sunteți alergic. Cearcănele pot trăda unele afecțiuni periculoase.
- Tratamentele chirurgicale pentru eliminarea cearcănelor includ injectarea de acid hialuronic sau de grăsime proprie, în cazul cearcănelor adâncite. Efectul acidului hialuronic durează în jur de 6 luni, iar cel al injectării de grăsime durează până la un an. Altă posibilitate este tratamentul cu laser.