Frumusețea rusoaicelor este incontestabilă, având părul auriu și bogat, ochii în albastrul cerului, chipuri angelice și un ten care strălucește și arată impecabil. Este vorba despre genetică, bineînțeles, dar ca să menții tenul într-o stare bună trebuie să ai grijă de el. Ce ai spune dacă am prelua câteva secrete de la rusoaice și ne-am răsfăța puțin cu o mască de față naturistă, perfectă pentru ten în sezonul rece?
Trebuie să știi că masca de față cu cartofi face minuni, fie că ai ten uscat, ridat, cu pete, cu cearcăne pronunțate sau cu multe coșuri! Cartoful este întrebuințat în produse cosmetice, naturale făcute în casă, datorită compoziției sale chimice, respectiv a numeroaselor substanțe utile pentru piele. În cartof dar mai ales în coaja lui, se găsesc proteine speciale care activează procesul de regenerare a celulelor epidermice și care ajută la vindecarea rănilor, a fisurilor și a cicatricilor provocate de acnee. Bogat în microelemente, vitamina C şi amidon, cartoful oferă posibilitatea de a întineri pielea cu cheltuieli minime şi cu rezultate maxime.
Masca pentru ten luminos
Un cartof fiert în coajă se curăță şi se pisează bine. O lingură de piure se amestecă cu o lingură de brânză de vaci sau lapte prins, câte o linguriță de ulei de măsline sau de migdale şi glicerină farmaceutică. Dacă masca este prea subțire, se adaugă puțin amidon, făină de orez sau de ovăz. Amestecul se încălzeşte pe baie de aburi sau pe calorifer şi se întinde pe pielea uşor umezită de pe față, gât şi decolteu. După 15-20 de minute masca se spală cu apă caldă, urmată de apă rece. Procedura se face o dată la 3-4 zile, timp de 4-6 săptămâni.
Masca antirid
Se amestecă câte o lingură de piure din cartofi cu o lingură de piure de fasole şi o lingură de lapte cald. Masca fierbinte se întinde pe față, se acoperă cu un prosop şi se lasă 15-20 de minute. Dacă pielea este uscată, masca se spală cu un şervețel de în înmuiat în lapte încălzit la 45 de grade, iar de pe pielea grasă se înlătura cu apă fiartă şi răcită. Fața se unge cu o crema hidratantă. Pielea devine fină, netedă, dispar sau se previn ridurile mici.
Mască pentru pielea îmbătrânită a feţei şi a mâinilor
Se pisează 3 cartofi fierți, se amestecă cu 3 linguri suc de mandarine proaspăt stors, un gălbenuş de ou crud şi o lingură de lapte. Masca se întinde pe față şi pe mâini, se acoperă cu o folie alimentară (pentru palme se pot folosi mănuşi de cauciuc) şi se lasă timp de 15-20 minute. Masca se spală apoi cu un ceai cald, preparat din cantități egale de mentă şi flori de tei.
Masca de față cu cartofi cruzi pentru pete
Se pun comprese cu suc de cartofi proaspăt stors, direct pe locul afectat de pete și se țin minimum o oră pe zi. Sucul de cartofi cruzi înlătură cu succes petele provocate de acțiunea chimică a unor substanțe și intervine în refacerea pigmentării normale a pielii. Pentru petele pielii senile, se recomandă să consumați suc de cartofi proaspăt stors, câte o jumătate de litru pe zi, în cure de 30 de zile.
Masca de față cu cartofi cruzi pentru ten uscat și iritat
Prepararea acești măști cu cartof crud pentru ten uscat și sensibil este foarte ușoară: se iau cartofii cruzi proaspăt rași și se aplică pe față și ochi cu ajutorul unor comprese din tifon. După ce au trecut aproximativ 20 de minute, clătiți cu lapte iar efectul este miraculos. Nu uitați că în cartofii noi și proaspăt pregătiți, vitaminele și mineralele sunt mai concentrate decât în cei maturi și fierți.
Masca de față cu cartofi cruzi pentru înlăturarea cearcănelor
Cel mai bun remediu pentru îndepărtarea cearcănelor este masca de castraveți sau de cartofi. Pentru a scăpa rapid de cearcăne procedați în felul următor: aplicați pe zona din jurul ochilor o compresă îmbibată cu suc de castraveți sau cartofi proaspăt stors și lăsați să acționeze peste noapte, iar efectul va fi absolut uimitor.