Pentru majoritatea oamenilor, epilarea cu laser este sigură și este o alternativă bună metodelor tradiționale cum ar fi epilarea cu ceară. Epilarea cu laser nu are efecte secundare pe termen lung. Chiar și așa, discuțiile despre efectele secundare ale epilării definitive sunt cât se poate de controversate. 

Epilarea definitivă se face folosindu-se lasere mici, cu căldură mare. Laserul poate provoca efecte secundare temporare imediat după procedură. Iritația pielii și modificările de pigmentare sunt cele mai frecvente efecte secundare.

De asemenea, se poate observa o ușoară roșeață și umflare în zona tratată. Cu toate acestea, aceste efecte sunt minore. Sunt adesea aceleași efecte care pot fi observate după alte tipuri de îndepărtare a părului, cum ar fi epilarea cu ceară. Dermatologul ar putea aplica un anestezic topic înainte de procedură pentru a minimiza aceste efecte.

După tratamentul cu laser, este posibil ca pielea să fie ușor mai închisă sau mai deschisă la culoare. Oamenii cu pielea deschisă la culoare, este mai probabil să aibă pete mai întunecate de la îndepărtarea părului cu laser.

Efectele secundare severe sunt rare

Rareori, tratamentul cu laser poate duce la efecte secundare mai severe. Riscul crește dacă se utilizează truse laser la domiciliu sau se apelează la un furnizor care nu este instruit și certificat.

Efectele secundare rare ale epilarii cu laser includ:

  • Creșterea excesivă a părului în zona de tratament: Uneori, acest efect este confundat cu căderea părului după procedură;
  • Modificări ale texturii generale a pielii: Este posibil ca riscul să crească dacă persoana s-a bronzat recent;
  • Cicatrice: aceasta este cea mai frecventă la persoanele care au tendința de a se răni cu ușurință;
  • Vezicule și cruste ale pielii: Aceste efecte pot fi cauzate de expunerea la soare prea curând după procedură;

Această procedură nu este recomandată în timpul sarcinii. Acest lucru se datorează în primul rând faptului că niciun studiu uman nu a demonstrat siguranța tratamentelor cu laser în timpul sarcinii.

Epilarea definitivă poate provoca cancer?

Este un mit că epilarea cu laser poate provoca cancer. De fapt, procedura este uneori folosită pentru a trata anumite forme de leziuni precanceroase.

Diferite lasere sunt folosite pentru a trata daunele solare și ridurile. Laserele folosite în epilare sau alte proceduri ale pielii au o cantitate atât de minimă de radiații. În plus, cantitatea minimă este aplicată doar pe suprafața pielii. Deci, nu prezintă risc de cancer.