Chiar dacă traversăm o perioadă dificilă în care măștile de protecție sunt absolut necesare pentru a preveni infectarea cu COVID-19, foarte multe femei nu renunță la obiceiul de a se machia zilnic. Dermatologii bat alarma și spun că machiajul nu face decât să distrugă tenul acoperit în permanență de mască sau poate provoca apariția acneei. Pe lângă această problemă, mai sunt și alte obiceiuri zilnice nocive pe care le au unele femei și care ar trebui excluse imediat.

Împărțirea machiajului cu alte persoane

Nu este nimic neobișnuit în a-ți împărți hainele și accesoriile cu prietenele și rudele tale de sex feminin. Însă machiajul face excepție de la această regulă. Dacă îți împarți rujul, tușul de ochi, pudra sau chiar pensulele pentru aplicare, riști să contactezi o infecție virală precum conjunctivita sau herpesul. În plus, dacă persoana căreia îi împrumuți fardurile tale are acnee, există posibilitatea ca bacteriile de pe pielea sa să împrăștie pe fața ta.

Purtarea genelor false

Genele lungi și voluminoase te fac mai expresivă și mai frumoasă, drept pentru care numeroase femei decid să poarte gene false. Vestea proastă este că multe gene false conțin formaldehidă, o substanță care poate irita ochii. De asemenea, aplicarea incorectă a genelor false îți poate face genele naturale să se rupă. Dacă iei măsurile de precauție necesare, poți evita aceste efecte nedorite.

Purtarea măștii de protecție și machiajul

Este foarte important ca în contextul actual, femeile care se machiază zilnic să fie conștiente de faptul că purtarea măștii de protecție poate deveni nocivă pentru ten, dacă nu respectă câteva reguli esențiale. În primul rând, dermatologii nu recomandă purtarea îndelungată a măștii după aplicarea machiajului complex, inclusiv a balsamului de buze sau a rujului. Totuși se recomandă aplicarea unei creme hidratante adaptată tipului de ten.

Citește și Dr. Irina Batîr, despre pericolul măștilor ținute în buzunar: ”Pot apărea iritații grave!”

Dormitul cu machiajul pe față poate fi periculos

Atunci când ne întoarcem acasă după o zi lungă la serviciu sau după o noapte dezlănțuită în oraș, nu avem chef să ne demachiem. Acest obicei este însă o mare greșeală. Dacă ne culcăm fără să ne demachiem, pielea noastră nu va primi oxigenul necesar pentru a se repara în timp ce organismul se odihnește. Drept rezultat, fața noastră nu va arăta bine dimineața următoare, în special în ceea ce privește conturul ochilor.

Machiajul tinde să blocheze porii, favorizând dezvoltarea acneei. În plus, anumite farduri pot pătrunde în ochi pe timp de noapte fără să realizăm. Machiajul pentru ochi conține uleiuri și ceară ce pot bloca glandele sebacee și provoca probleme precum conjunctivita.

Machiajul expirat poate fi periculos

Asemenea alimentelor, machiajul are o anumită dată de expirare înscrisă pe ambalaj. Aceasta indică durata de viață a produsului și momentul în care ingredientele sale se vor degrada, devenind periculoase. Dacă un fard expiră, ingredientele sale vor experimenta anumite schimbări, drept pentru care acesta nu trebuie să intre în contact cu pielea. Machiajul de calitate rezistă mai mult timp, dar are totuși o dată de valabilitate care nu trebuie depășită.

Machiajul expirat poate adăposti bacterii, iar aplicarea sa poate cauza iritații sau infecții. Dacă un fard și-a depășit data de valabilitate, acesta își va pierde aroma plăcută, iar consistența i se va altera.

Aplicarea tușului de ochi pe marginea pleoapelor

La fel ca multe alte componente ale organismului, ochii posedă bacterii. În funcție de stimuli și funcții, aceste bacterii pot fi benefice sau nocive. Aplicarea unor produse ca tușul de ochi pe partea interioară a pleoapei poate favoriza pătrunderea bacteriilor externe în ochi, mărind riscul infecțiilor și al blocajelor la nivelul glandelor sebacee. Se estimează că 30% din particulele tușului de ochi aplicat pe marginea pleoapelor reușesc pătrundă în ochi.