Chiar dacă îți speli părul dimineața, spre seară este lipsit de volum și simți nevoia de a-l spăla din nou a doua zi... Dacă îți pare cunoscută această situație, atunci părul tău se îngrașă foarte repede și ar trebui să-ți revezi unele obiceiuri zilnice, pentru a găsi o soluție pentru această problemă. Îngrășarea rapidă a parului nu numai că te face să îți speli podoaba capilară mai des decât este nevoie, uscând astfel scalpul, însă îți poate cauza și apariția unor coșuri, pentru că sebumul în exces de la nivelul rădăcinii părului ajunge pe perna pe care dormi, iar apoi pe ten. Vezi în continuare cele mai frecvente greșeli care îngrașă părul.

Îți speli părul excesiv

În mod paradoxal, spălarea excesivă a podoabei capilare poate accelera procesul de îngrășare a părului. Asta pentru că spălarea îndepărtează uleiurile naturale secretate de pielea capului, determinând astfel producerea în exces a sebumului, cu scopul de a-l înlocui pe cel îndepărtat prin spălare. Evită spălarea zilnică a părului, iar pentru a reuși acest lucru poți folosi, măcar la început, un șampon uscat.

Nu șamponezi suficient

Și șamponarea insuficientă poate cauza îngrășarea rapidă a părului, asta pentru că sebumul nu este îndepărtat complet în timpul spălării, ceea ce înseamnă că, la uscare, părul va fi deja gras la rădăcină. Așadar, asigură-te că folosești suficient șampon și că masezi părul la rădăcină în timpul spălării, folosind mișcări blânde.

Nu folosești balsamul de păr așa cum ar trebui

Părul tău are nevoie de hidratare, mai ales dacă îl vopsești în mod regulat sau folosești aparate de coafat cu aer cald, însă dacă aplici balsamul în mod greșit, riști ca părul să se îngrașe rapid. Balsamul de păr trebuie întotdeauna aplicat pe vârfuri, niciodată la rădăcină.

Clătești părul cu apă fierbinte

Părul trebuie întotdeauna clătit cu apă călduță, poate chiar rece. Apa fierbinte deshidratează pielea, determinând astfel producerea în exces de sebum, cu scopul de a hidrata scalpul.

Folosești șampon uscat în exces

Șamponul uscat te poate ajuta să amâni spălarea podoabei capilare cu o zi, însă dacă este folosit în exces, el poate deshidrata scalpul, stimulând astfel producția de sebum.

Îți îndrepți părul cu placa în fiecare zi

Placa de îndreptat părul poate fi și ea responsabilă pentru îngrășarea rapidă a scalpului. Părul foarte drept stă lipit de scalp, intrând astfel în contact cu sebumul mai mult decât părul ondulat, care păstrează distanța de pielea capului.

Nu cureți ustensilele cu care te coafezi

Peria de păr, placa de îndreptat părul sau ondulatorul trebuie curățate după fiecare utilizare. Altfel, sebumul și produsele de styling se vor acumula la suprafața acestora, iar apoi vor ajunge pe păr, îngrășându-l rapid.

Îți treci degetele prin păr prea des

Persoanele care au tendința de a-și trece degetele prin păr și de a folosi mâinile pentru aranjarea șuvițelor, au părul mai gras pentru că murdăria și uleiurile naturale de la suprafața palmelor ajung în podoaba capilară.

Îți perii părul prea des

Și pieptănatul excesiv al podoabei capilare poate determina îngrășarea parului la rădăcină, întrucât stimulează glandele sebacee, sporind producția de uleiuri naturale la rădăcina firelor de păr.

Folosești produse care oferă strălucire părului

Lacul de păr, dar și alte produse care îți asigură o podoabă capilară strălucitoare, accelerează procesul de îngrășare a părului, întrucât conțin ingrediente care formează depozite la nivelul scalpului.

Ce presupun unele tratamente pentru părul gras

Medicul dermatolog îți va spune că trebuie să folosești produse cu o formulă specială, potrivită pentru un păr uleios. Dacă șamponul pe care îl folosești în mod uzual nu îți rezolvă problema părului gras, încearcă un șampon clarifiant, care are în compoziție substanțe active mai puternice care curăță podoaba capilară. Acest tip de șampon ajută la îndepărtarea uleiurilor și sebumului, astfel încât să ai un păr curat.

O altă regulă de care este bine să ții cont este cea legată de ingredientele din șampoane: evită, așadar, produsele cu silicon. Multe produse de îngrijire, printre care șampoanele, balsamul de păr, cremele și produsele de styling sunt fabricate având în compoziție silicon, pentru a netezi părul și pentru a-i da podoabei capilare o strălucire aparte. Substanțele chimice din „familia” siliconului se pot acumula în păr și îl pot face să arate murdar, uleios și fără volum.