Cum se dezvoltă bebelușul
Momentul zero e tot mai aproape. Ca să provoace nașterea, medicul ar putea folosi un medicament numit Oxitocină. Acesta e sigur și pentru tine, și pentru bebeluș și declanșează contracțiile.
Din moment ce există șansa ca placenta ta să nu mai asigure suficient oxigen și nutrienți pentru copil, medicul ți-ar putea recomanda inducerea travaliului. Deși există copii care o duc foarte bine în a zecea lună, medicul va continua să-l monitorizeze.
Noutatea săptămânii
Deși e foarte normal ca un bebeluș să vină pe lume mai târziu decât data stabilită, tu și copilul tău veți fi ținuți sub atentă observație în această săptămână. Ca să se asigure că totul e bine, medicul va monitoriza bebelușul.
În momentul care va veni pe lume e posibil ca pielea lui să fie uscată, crăpată, ridată sau se jupoaie. Asta se întâmplă din cauză că protectorul vernix caseosa (stratul alb-cenușiu care acoperă fătul) să se fi desprins, anticipând data nașterii care a venit și a trecut.
Un copil născut după termen va avea unghii mai lungi, posibil păr mai lung și foarte puțin spre deloc lanugo (puful noului-născut).
Cum se schimbă viața ta
În timp ce tu ai senzația că sarcina nu se mai sfârșește, studiile arată că 70% din nașterile considerate a fi după termen nu sunt deloc așa.
Frustranta așteptare vine de la calcularea greșită a momentului concepției. De cele mai multe ori asta întâmplându-se din cauza ovulației neregulate sau nesiguranța legată de data ultimei menstruații.
Chiar dacă te încadrezi în cele două procente ale mamelor care depășesc cu adevărat termenul, bebelușul tău va veni pe lume când va voi el sau când și dacă va decide medicul.
Sursa: totuldespremame.ro