Noutatea săptămânii
Fătul e acum măricel. Are aproximativ 50 de centimetri și cântărește în jur de 3.000 de grame. Poate să strângă cu putere și-ți va demonstra acest lucru cu prima ocazie, după naștere, când îți va strânge degetele. Organele lui interne s-au maturizat și sunt gata pentru viața extrauterină.
Te întrebi ce culoare vor avea ochii bebelușului? Nu-ți vei putea da seama imediat. Dacă la naștere are ochii căprui, atunci sunt toate șansele să rămână așa. Dacă în schimb îi are verzi sau de un albastru închis, atunci vor rămâne verzi sau albaștri sau se vor transforma în căprui până împlinește 9 luni.
Asta se datorează faptului că irisul copilului (partea colorată din ochi) capătă mai mult pigment după naștere, dar de cele mai multe ori nu se deschide la culoare.
Cum se schimbă viața ta
Pentru multe femei, următoare luni sunt un joc al așteptării. Dacă faci parte dintre ele, folosește acest timp pentru a pregăti camera copilului, asigură-te că toate colțurile sunt izolate sau ocupă-te de tot ce ar trebui să faci și nu vei avea timp în următoarele săptămâni după naștere. Dormi la prânz, citește și petrece cât de mult timp poți alături de partenerul tău.
E normal ca în această perioadă să ți se umfle un pic picioarele și gleznele, dar ia imediat legătura cu medicul dacă observi că s-au umflat brusc. Același lucru este valabil și pentru degetele de la mâini, umflăturile în jurul ochilor sau creșterea bruscă în greutate.
La fel de important e să iei legătura cu medicul dacă ai durere de cap persistentă sau modificări de vedere (dublată sau tulbure, vezi puncte sau luminițe, ai sensibilitate la lumină sau îți pierzi temporar vederea), ai dureri abdominale intense, senzație de presiune, greață și vomă. Acestea sunt simptomele unei afecțiuni grave, numită preeclampsie.
Pregătește-te pentru alăptare
De ce este alăptarea considerată cel mai bun mod de a hrăni un bebeluș?
Laptele matern este hrana cea mai naturală pentru un nou-născut. Are proporțiile perfecte și toate tipurile de proteine, carbohidrați și grăsimi, împreună cu aproape toate vitaminele și mineralele de care are nevoie bebelușul în primele șase luni de viață. O mulțime de studii au demonstrat beneficiile alăptării. Iată câteva dintre ele.
Alăptarea poate să:
Protejeze copilul de infecțiile căilor respiratorii și ale urechilor
Reducă apariția alergiilor sau a unor tipuri de cancer care apar la copii
Reduce nivelul stresului mamei, ca și riscul apariției cancerului de sân și ovarian.
Iată câteva lucruri care te-ar putea ajuta:
Insistă să ai contact cu bebelușul imediat după naștere (doar dacă nu aveți, tu sau el, probleme medicale), ca să-l poți alăpta imediat.
Trebuie să știi că alăptatul nu este la fel de ușor pentru toate femeile și dacă te simți descurajată, nu te teme să ceri ajutor. Cel mai bine ar fi s-o faci cât ești încă în spital ca să te asiguri că procesul de alăptare se desfășoară normal înainte să fiți externați din spital.
Alăptează des copilul – de 8 până la 12 ori la fiecare 24 de ore. Pentru că în primele zile se hrănește cu colostrum, e posibil să scadă puțin în greutate.
Alăptarea e dureroasă?
Doar pentru că e cea mai naturală formă de hrănire a unui bebeluș, nu înseamnă că e întotdeauna ușor. Pentru multe femei, la început poate fi neplăcut sau chiar dureros. Nu suferi în tăcere! Durerea poate indica faptul că bebelușul nu suge bine.
Gurița lui trebuie să acopere o mare parte din areolă (partea colorată din jurul mamelonului), iar mamelonul trebuie să intre mult în gurița lui.
Dacă te doare imediat după ce începe să sugă, încearcă să găsești o poziție mai bună, introducând degetul mic între sân și gurița copilului. Dacă ai senzația că nu suge cum trebuie, cere sfatul unui specialist înainte să pleci din spital.
Unele femei nu au nicio problemă dacă trebuie să alăpteze în public, în timp ce altele sunt mai pudice. Dacă faci parte din a doua categorie, ia cu tine un scutec în plus atunci când ieși cu copilul. În felul acesta, dacă trebuie să-l alăptezi în public, ai cu ce să te acoperi.
Ce ar trebui să faci săptămâna aceasta
Ar trebui să ajungi la zi cu instrucțiunile referitoare la aparatura pentru copii. Dacă nu ai făcut-o până acum, ar trebui să începi să te informezi și să te asiguri că toate sunt instalate și în stare de funcționare. E posibil ca în următoarele câteva săptămâni să nu mai timpul necesar la dispoziție.
Sursa: totuldespremame.ro