Noutatea săptămânii

Fătul nu prea mai are loc să se miște acum că a ajuns la 45 de centimetri și aproximativ 2 kilograme (cam cât un pepene galben).

mamaplus.md

Pentru că a crescut și va continua să facă asta în următoarele trei săptămâni, nu mai are spațiu necesar să facă mișcări ample, dar ritmicitatea loviturilor ar trebui să rămână aceeași.

Acum, rinichii lui sunt complet dezvoltați, iar ficatul poate procesa anumite substanțe. Dezvoltarea fizică este aproape completă, iar el își petrece următoarele săptămâni acumulând greutate.

Cum se schimbă viața ta

Uterul tău – care înainte să rămâi însărcinată se afla în pelvis – a ajuns acum până sub cutia toracică. Dacă te-ai putea uita în interiorul lui, ai observa că bebelușul ocupă mai mult loc decât lichidul amniotic.

Uterul umflat îți presează celelalte organe interne și din această cauză urinezi mai des, ai arsuri stomacale și tulburări gastrointestinale. Dacă nu ai de-a face cu acest gen de probleme, te numeri printre norocoase.

De acum înainte, va trebui să mergi la medic, la control, o dată pe săptămână.
Cândva, între acum și 37 de săptămâni, medicul îți va face un test pentru a depista (dacă e cazul) streptococul de grup B (nu trebuie să te temi de aceste teste, deoarece nu sunt dureroase și se efectuează foarte repede).

În mod normal, acest streptococ este inofensiv la adulți, dar, dacă în timpul nașterii este transmis la copil, poate duce la complicații grave ca meningita, pneumonia sau infecțiile în sânge.

Pentru că 10 până la 30% dintre femei au această bacterie și nu știu, testul este foarte important (bacteria apare și dispare după bunul plac, de aceea nu ai fost testată până acum). Dacă rezultatul e pozitiv, vei face antibiotice intravenos în timpul nașterii, care vor reduce mult riscul infectării copilului.

Această săptămână este propice pentru crearea unui plan de naștere. Ce e important de reținut în legătură cu acest plan e că te poți răzgândi oricând. Procesul nașterii este imprevizibil, așa că nu ai cum să urmezi cu sfințenie planul. Important e să stai de vorbă cu medicul, ca să te liniștești.

Internarea în spital

Cum trebuie să te pregătești pentru internare
Cu câtva timp înainte să intri în travaliu, tu și partenerul tău ar trebui să alegeți drumul cel mai scurt până la spital. Interesați-vă unde puteți parca mașina și țineți cont de faptul că o veți lăsa acolo mai mult timp. Întrebați personalul medical care e intrarea către camera de gardă.

Ce trebuie să faci când ajungi la spital
Te îndrepți către Internări, având la tine cartea de identitate, carnetul de sănătate, adeverință de la serviciu, dosarul de analize efectuate în timpul sarcinii și carnetul de gravidă.

Ce se întâmplă după internare

În funcție de starea în care ești în acel moment, vei fi condusă în salon sau în sala de naștere, unde îți vor fi verificate semnele vitale, intervalul la care se produc contracțiile, dacă s-a rupt apa și dacă ai sângerări vaginale.

Apoi ți se va recolta sânge (printre altele este importantă grupa de sânge) și este posibil să ți se pună o perfuzie. În cazul în care ai fost pozitivă la streptococul de grup B, atunci vei primi intravenos și antibiotice. Apoi lucrururile vor decurge conform cu starea actuală, dar și cu istoricul medical.

Ce ar trebui să faci săptămâna aceasta
Pregătește mâncare pentru săptămâna după naștere. Dacă gătești, poți începe să pregătești mâncare care poate fi congelată.

Este posibil ca atât tu, cât și partenerul tău să fiți epuizați și să nu mai aveți puterea să gătiți în prima săptămână după venirea pe lume a copilului.

Dacă sunteți adepții mâncării livrate acasă, faceți „provizii” de pliante și numere de telefon ale restaurantelor.

Sursa: totuldespremame.ro