Fiecare mamă își dorește doar ce-i mai bun pentru copilul său și, pornind de la această idee, ar trebui să construim întregul scenariu de educare și creștere, fără tot felul de exagerări sau invenții pur întâmplătoare. Un impediment mare în toată această poveste este perfecționismul unei mame și veșnica întrebare care o macină aproape la tot pasul: ”Sunt oare o mamă bună pentru copilul meu?”. Mama unei fetițe adorabile în vârstă de un anișor, Xenia Piciughin, a găsit inspirația și cuvintele potrivite pentru a scrie cum vede ea relația mamă-fiică și de ce nu ar trebui să devină prietena ei, chiar dacă foarte multe femei și-au imaginat la un moment dat că o vor face atunci vor deveni mame de fete.
”Noi ca mame ne dorim tot ce e mai bun pentru fiicele noastre, însă uneori, din dorința de a fi mame perfecte, mai facem greșeli. De exemplu vrem să fim cele mai bune prietene pentru copilul nostru. Dar în acest caz Ama ar rămâne fără mamă, fără susținere, fără ajutor de nădejde, fără a ști să accepte și apoi să zică “nu”, în schimb cu mamă-prietenă. Și ce ar urma, să îi dau detalii din viața mea personală? Copii au nevoie de părinți, o să își facă o mulțime de prieteni pe parcursul vieții! Vrem să crească femei fericite și împlinite, încrezute în frumusețea și abilitățile sale, însă acest lucru e posibil doar dacă tu ești echilibrată, calmă, încrezută și fericită în relație cu partenerul tău.”, povestește tânăra mămică într-o postare pe Instagram.
Totodată, Xenia a punctat cu lux de amănunte dorințele nespuse ale fiecărei mame.
- Vrem să avem relații extrem de apropiate și armonioase cu copilul nostru însă acest lucru nu e posibil dacă nu ai reușit să ai o relație armonioasă cu mama ta, să ai încredere în ea, sau cel puțin să o accepți așa cum este.
- Vrem să o învățăm de toate astfel ne sacrificăm viața pentru dezvoltarea ei. Însă uităm de echilibru, astfel ajungem să să îi sufocăm, apoi așteptam răsplată iar într-un final apare frustrarea, că ai sacrificat tot deși nici măcar nu ți s-a cerut asta.
- Însă cea mai mare greșeală cred că este dorința de a avea relații mai apropiate cu fiica decât cu soțul tău. Nu uita, copilul nu îți aparține! El va crește și va avea propria sa viață. Iar tu și partenerul tău veți întâmpina bătrânețea împreună.
”Desigur, aceste intenții nu sunt rele, dar să nu uităm cât de important este echilibrul. Maternitatea ne face să vedem totul în alb sau negru și să ne punem mereu întrebarea: sunt o mamă bună sau rea? Sentimentul de vinovăție ne pândeşte la orice pas – şi nu trece cu uşurință.
Vă dau un reper: nu v-ați părăsit copilul, e hrănit, îmbrăcat, îngrijit! Gata! Ești o mamă minunată! În rest creierul tău inventează probleme! Puterea exemplului este cea mai puternică regulă şi rămâne şi cea mai puternică formă de educație. Fii așa cum vrei să fie fiica ta, și fiica ei, și fiica fiicei ei! M-ați înțeles voi!”, a conchis Xenia.