Rodica Rusu: Mama, soție si femeie. Cu asta mă ocup în fiecare zi şi asta mă face fericită! De când am devenit mămică, am decis să-mi înșir gândurile și ideile pe foaie. Aceasta stare mă inspiră să scriu mai multe despre tot ce fac şi sunt și să împărtășesc o bucățică din fiecare experiență cu voi. Poate în unele povestiri o să vă regăsiți, din altele o să vă inspirați, iar altele o să vă amuze.
Bine ați venit în lumea mea!
Depresia postnatală, sau tristeţea după naştere, cum o mai numesc eu, este un fenomen pe care l-am trăit și eu după ce am născut. Despre asta vreau să vă vorbesc în acest video.
Mai întâi de toate apare frica – cum mă voi descurca cu acest boț de om, dacă se îmbolnăvește sau se simte rău, cum voi înțelege ce îl deranjează când plânge… și pot continua la nesfârșit! O mie de întrebări și griji mi-au apărut după ce am născut. Nu știu cum, dar vorba aia, că instinctul de mamă o să-ţi spună ce să faci, chiar funcţionează cu adevărat. Aşa că într-o lună mă simțeam foarte bine în rolul de mămică și totul nu mai părea atât de sumbru și neclar.
Dar iată, că la un moment dat, am simțim că am stări de tristețe – inexplicabile și spontane. Uneori puteam să lăcrimez chiar şi la o publicitate mai emoționantă. Eu, care nu plângeam nici măcar la filme de suflet serioase. Am devenit sensibilă la multe lucruri și am început să am și schimbări bruște de stare. Ba tanda, ba manda. Și vreau să vă spun că e ceva firesc. Brusc, toată viața ta se schimbă, un ghemuleţ de fericire, care creste pe zi ce trece. Atâtea emoții, oboseală și hormoni, care au jucat tananică în sarcină și continuă și acum.
Fiţi pe pace, această tristeţe după naştere este considerată o etapă normală a matriarhatului timpuriu şi dispare după scurt timp. Tot de ce aveţi nevoie este: odihnă, somn, alimentaţie sănătoasă şi persoane dragi care să vă fie alături.
Însă unele femei acuză simptome mai severe sau care durează mai mult decât câteva zile sau luni. Aceasta este depresia postnatală, care poate fi tratată prin terapie, grupuri care oferă suport moral şi medicamente antidepresive. Cauza exactă a depresiei postnatale este necunoscută. Dar cum am mai spus, nivelul de hormoni se schimbă în timpul sarcinii şi imediat după naştere. Aceste schimbări ale nivelului de hormoni pot determina reacții chimice la nivelul creierului, reacții ce joacă un rol important în apariția depresiei.
Faptul că vă simțiți deprimate nu înseamnă că sunteți o mamă rea, că ați făcut ceva nepotrivit care să vă aducă în această stare. Eu cred că această stare trebuie mai degrabă prevenită. Iată de ce aici îndemnul meu se adresează nu doar mămicilor, care au nevoie de odihnă şi somn, de ceva timp pentru sine, ci și persoanelor care le sunt alături. Soţii, iubiţii, bunicile, bunicii, surorile, fraţii şi prietenii, care pot să vă ofere o mână de ajutor chiar dacă nu aţi cerut-o. Pentru că noi, mamele, suntem sigure că nimeni nu o să facă o treabă mai bună ca noi şi probabil aşa este, dar e atât de important să ne acordăm un pic de timp pentru noi. Să dormim liniştite câteva ore, să ieșim la plimbare măcar pentru puţin timp sau la un ceai cu o prietenă. Să citim cel puțin o pagină din cartea preferată sau să savurăm în liniște un desert cu un cappuccino dulce la patiserie. Găsiți timp să faceți ceva pentru voi, chiar dacă asta înseamnă nu mai mult de 15 minute pe zi.
Fiecare își are momentul său de intimitate, care îi oferă un pic de fericire. Iar dacă simți că unele lucruri vă scapă de sub control, nu ezitați şi apelați la ajutor specializat, la un medic sau centru care oferă suport moral şi medical. Trebuie să știți că nu sunteți singure în această situație şi că multe alte mămici au trăit exact aceeași experiență.
Nu uitați că o mămică fericită înseamnă un copil fericit!
Sursa: rodicarusu.com