mamaplus

Natalia Madan, despre infecția cu COVID-19, cele mai mari frici și recomandări utile

-
//
27.01.2021

De la începutul pandemiei cauzate de virusul de tip nou, v-am tot povestit aici despre experiența unor mămici de la noi care s-au infectat cu COVID-19. Mărturisirile lor sunt diferite, dar au un scop comun: cel de a-i face pe oameni mai responsabili cu propria sănătate și a celor din jur. Același mesaj îl are și bloggerița Natalia Madan – mamă a doi copilași minunați, urmărită de mii de femei interesate de parenting și nu doar. Într-o postare recentă pe blogul său, Natalia a povestit în cele mai mici detalii despre experiența sa cu COVID-19, cât de mare i-a fost șocul și mai ales frica atunci când a fost diagnosticată cu pneumonie bilaterală, ce simptome a avut și ce remedii naturiste i-au normalizat starea generală de sănătate și mai ales imunitatea.

”În ultima perioadă eu nu aveam mare frică de Covid. Credeam că va fi ca o gripă, eram liniștită că nu am boli cronice și că vom trece cu toții prin asta – deci nu ai cum să-l eviți. Dar, fără să mai determin de unde, m-a prins acum câteva luni în urmă. (...) A început cu tuse foarte ușoare și simțeam mucozitate în gât. Nici nu i-am dat atenție. Seara, însă, mi se făcuse extrem de frig de nu mă puteam încălzi. Noaptea m-am trezit pentru că-mi era tare cald și ca urmare am verificat temperatura – era 38.6. A doua zi apăruse răgușeala și stări puternice de slăbiciune și somnolență.”, relatează Natalia pe blogul său.

Din start, ea a stabilit niște reguli ai casei, spunându-le copiilor săi că urmează o perioadă în care vor fi lipsiți de îmbrățișări. Starea de sănătate a Nataliei se înrăutățea cu fiecare zi, ea resimțind stări de somnolență, slăbiciune, dureri de cap și de ochi, precum și dureri musculare în zona spatelui și la picioare, greu de suportat. În cazul ei, mirosul nu a dispărut, însă nu mai avea poftă de mâncare și avea niște stări de grață pronunțate.

La scurt timp după aceea, ea a fost confirmată pozitiv cu COVID-19 și a primit un diagnostic dur...

mamaplus

”Tot auzim că virusul afectează organele mai slabe sau acolo unde sunt probleme cronice, însă eu niciodată nu am avut probleme cu plămânii și niciodată nu am avut pneumonie. Nici copiii nu au avut, de aceea puțin cunoșteam despre asta. Respectiv, atunci când mi s-a confirmat pneumonia bilaterală (în ziua 9), eu am rămas șocată și blocată.

Uite din acel moment apăruse panica. Dacă până la confirmarea complicațiilor eram cumva pozitivă, după eram destul de speriată. Încercam cumva să mă liniștesc cu faptul că bine că am depistat la timp și că doar 10% din plămâni erau afectați și că pot să mă tratez fără spitalizare, dar oricum gândurile negative nu mă părăseau. Dar dacă se agravează brusc? Dar locuri în spitale nu prea sunt!?...”, mai povestește ea.

Fără ezitare, Natalia a început să administreze antibiotic, deși spune că foarte rar le acceptă, dar și alte preparate care se indică în Covid și s-a apucat mai serios de remedii naturale. A început inhalațiile cu soluție fiziologică, folosea umidifcatorul, ieșea mai des la geam să respire oxigen, a început să bea 3-4 litri de apă și ceaiuri din plante și a făcut exerciții de respirație găsite pe internet.

”O remarcă importantă: Covid-19 este un virus, de aceea antibioticele nu îl tratează. Antibioticele tratează DOAR infecțiile secundare, adică infecții bacteriene. Se mai găsesc medici care recomandă ab pentru prevenirea pneumoniei, dar acest lucru doar slăbește imunitatea.”, sugerează Natalia Madan.

Un alt simptom care a uimit-o a venit o dată cu instalarea menstruației.

mamaplus

”Un moment despre care nu prea se vorbește sunt și schimbările în ciclul menstrual după infectare (cel puțin mai mulți au semnalat) – a fost destul de abundent și cu cheaguri mari care chiar m-au speriat. Până la urmă nu am înțeles dacă e din cauza schimbărilor din organism provocate de Covid sau efectul anticoagulantelor (deși cred ca ambele). Următoarea menstruație s-a reglat.”, mărturisește bloggerița.

Nimeni din familie nu s-a infectat cu COVID-19, însă ea a reușit să învingă boala cum a știut mai bine

Pe lângă tratamentul medicamentos care se indică doar de către medic, bloggerița a folosit și remedii naturale ca și în cazul altor viroze:

  • Hidratarea aerului cu umidificator
  • Aerisirea permanentă a locuinței
  • Consum sporit de apă, lichide calde. În caz de pneumonie, se recomandă să se consume până la 3-4 litri apă (o poți și infuza cu fructe, mentă sau citrice) și lichide calde (ceaiuri din plante naturale).
  • Odihna este esențială
  • Consum de alimente nutritive (mai multe legume, fructe, usturoi, ceapă, frunze verzi).
  • Consum redus de lactate deoarece acestea sporesc secreția mucoasei (ca și în orice altă viroză).
  • Lavaj nazal cu soluție fiziologică și gargare cu apă salină
  • În caz de tuse uscată, se inhalează aer cald și umed (se pornește duș cald și să stă în camera de baie vreo 10-15 minute).
  • Ceai din ghimbir sau turmeric – acestea au un efect anti-inflamator. Siropul din ghimbir, lămâie și miere este perfect în aceste situații.
  • Shot din ghimbir – îl poți achiziționa sau prepara acasă
  • Suplimente de Zinc
  • Doză mare de vitamina C (1-3 g pe zi) pe lângă fructe și legume bogate în viamina C

Chiar dacă starea de oboseală a devenit cronică, acum Natalia Madan respiră liber și urmează o perioadă de reabilitare.

”Un alt moment neplăcut post-Covid e și reintegrarea în comunitate: oamenii încă te privesc cu suspecție, încearcă să te evite, au frica că încă ai putea fi purtător. Probabil din acest motiv mulți ajung să ascundă informația despre experiența prin care trec, apare o oarecare rușine și frică. (...)

Sentimentul de libertate atunci când ieși din carantină este de nedescris, dar mai ales bucuria de a-ți umple pieptul cu aerul de afară!”, își încheie povestea personală bloggerița Natalia Madan.

mamaplus