Irina Polenciuc: Zestrea pentru nou-născuți. Lista lucrurilor necesare pentru bebeluși de la 0 la 6 luni

Irina Polenciuc: Zestrea pentru nou-născuți. Lista lucrurilor necesare pentru bebeluși de la 0 la 6 luni

-
//
25.02.2015

O listă similară am avut-o și eu, iar ulterior, am transmis-o și prietenelor mele. Baza este similară pentru toți, însă, unele lucruri ar putea să pară inutile. Doar experiența și practica vă vor putea sugera ce i se potrivește anume copilului dumneavoastră.

Irina Polenciuc: Zestrea pentru nou-născuți. Lista lucrurilor necesare pentru bebeluși de la 0 la 6 luni

Pentru casă și plimbări

1. Pătuc. Chiar dacă, prima perioadă, veți dori să dormiți cu copilul, ceea ce eu nu salut, de la 3 luni este strict interzis să lăsați copilul în pătuc fără plintă! mai bine alegeți un pătuc cu sistem de legănare ”pendul”. Se balansează mult mai ușor decât modelul pe arce. Fiul meu a avut pătuc pe arce: în opinia mea, el este mai frumos dar foarte incomod în uz. Mai ales dacă dispune și de lădiță. Pentru fetiță am ales sistemul ”pendul” și nu încetăm să ne bucurăm. Salteaua pentru pătuc trebuie să fie de cea mai înaltă calitate și doar specială pentru nou-născuți. De exemplu – din talaș de cocos. Salteaua noastră este pe două părți. O parte de la 0-6 este dură și elastică. Cealaltă parte – mult mai moale și are ondulații, acoperire anatomică. Această parte poate fi utilizată de la vârsta de 6 luni a copilului. Completul lenjeriei de pat trebuie să includă pilotă, fețe de pernă, cearșafuri, pături pentru flanșe; plapumă, pernă. Baldachinul nu este obligatoriu. Copiii mei nu au avut. Am impresia că nu este de cât un accesoriu în plus care adună praful deasupra pătucului copilului. Deși se privește foarte frumos. În schimb, plinta este obligatorie. Această protejează copilul de curenții de aer, iar după trei luni – de traumele nedorite. Va fi foarte comod dacă veți avea încă un complet de lenjerie de pat la schimb. Ar fi de dorit să achiziționați un carusel cu jucării și muzică pentru pătuc. Melodiile special selectate calmează copilul; și este foarte interesant să urmărești cum un bebeluș de doar 2 luni studiază caruselul în care se învârt jucăriile sale colorate.

2. Masă pentru schimb. Va fi foarte bine dacă veți achiziționa un comod cu masă deasupra. În acest fel, veți avea la îndemână toate cele necesare și vă va fi comod să schimbați de fiecare dată bebelușul.

3. Cărucior. Acum există o gamă atât de largă încât s-ar părea că poți găsi cărucioare pe toate gusturile. Însă, nu tot ce este frumos este și comod. Căruciorul trebuie să fie ușor, practic și manevrabil. Să includă leagăn 0-6 luni, scaunul pentru plimbare 6 – 36 de luni și, la dorință, scaun transportabil (servește ca și scaun auto) 0 – 6 luni. Noua, acest scaun ne-a fost util doar 2 luni, dar era foarte comod. Pui copilul de acasă în el, în mașină adoarme, puteți merge cu el așa liniștită prin magazin, la policlinică, fără a perturba somnul micuțului. De ce numai 2 luni? pentru că după 2 luni, copilul a adăugat în kilograme și era greu de dus în acest scaun, mai ales iarna. Deși, unele prietene au folosit scaunul până la 6 luni de zile. În cărucior aveți nevoie de o pernuță, iar unele modele au nevoie și de saltea. Acum alegerea este mare. Sunt de la 0 la 3 luni, de la 3 la 9 luni ș.a.m.d. Protectorul de ploaie nu este obligatoriu. Desigur, sunt mame care ies la plimbare și pe ploaie, însă, noi, pe asemenea timp, ne plimbam la balcon. Plasa contra țânțarilor este obligatorie. Vara, spre seară, aceasta este unica salvare de țânțari.

4. Scaunul auto. Obligatoriu, dacă aveți și mașină. Mai întâi de toate, aici vorbim despre securitate! Niciodată nu am înțeles și nu voi înțelege tata la volan iar mama cu copilul în brațe și încă cu centura de siguranță necuplată. Chiar dacă aveți 100 % încredere în sine, nu uitați că cineva poate să nu fie un șofer atât de bun. Atunci când alegeți scaunul auto puteți să nu stați mult pe gânduri, pur și simplu vă uitați ratingul scaunelor auto după calitățile lor de protecție.

5. Cântar. Noi am avut cântar. Și-l utilizam foarte activ până la vârsta de un an. Pentru mine era important să știu cum adaugă copilul în kilograme. Nu era suficient să-l cântăresc o dată pe lună la pediatru.

6. Cangur sau sling – nu l-am utilizat deloc. Am încercat de câteva ori și am rămas nemulțumită. Copilul nu are capul fixat, el trebuie susținut, iar pe mine mă durea foarte tare spatele.

7. Șezlong sau scrânciob. Fiul a avut șezlong. El este foarte comod în primele trei luni de viață. Pe parcursul zilei, copilul permanent este în vizor. Dar sunt și dezavantaje. Nu poți să-l pui pe podea, doar pe masă sau canapea, iar această mobilă nu este peste tot unde sunteți și peste ea nu mai este ușor să legănați. De aceea, pentru fiică, am decis să procurăm scrânciob pe picioare înalte cu mecanism automat de legănare. El poate fi utilizat de la naștere până la vârsta de un an. Fiicei îi era foarte confortabil. Ea adormea cu mare plăcere în acest scrânciob.

8. Covoraș de dezvoltare. De la 2 luni, copiii încep să manifeste interes pentru tot ce atârnă. Vă va fi de mare folos un covoraș cu arcuri și bare.

9. Țarc. Până la 1,5 ani, fiul stătea în țarc câteva ore. L-a deteriorat atât de tare încât surioara nu mai avea ce folosi. Am cumpărat unul nou. Fetița nu vroia să stea în el deloc. Respectiv, ne-a folosit ca loc de păstrare a jucăriilor.

10. Cadă pentru băiță. Fiul avea pur și simplu cadă. Era foarte incomod. Trebuie să punem ceva sub ea și era foarte greu de vărsat apa. Pentru fetiță am cumpărat o cadă cu sistem de evacuare a apei, suport și șezlong. Baia este o adevărată satisfacție!

11. Umidificator (purificator, ionizator ) de aer. Despre beneficiul acestui aparat cunoaște toată lumea. Și nu se discută faptul că el trebuie să existe în încăperea în care crește un copil.

Igiena

1. Aici, sfaturile sunt inutile! Puteți cumpăra cel mai scump scutec iar copilul să facă alergie. Totul este foarte individual. Puteți începe de la ceva mediu și prin metoda de probare și greșeli să alegeți ceea ce se potrivește anume copilului dumneavoastră.

2. Scutece de unică folosință.

3. Șervețele de unică folosință.

4. Șervețele umede de unică folosință.

5. Șervețele – ștergare din bumbac.

6. Loțiune pentru corp.

7. Talc protector.

8. Șampon - spumă.

9. Ulei pentru masaj.

10. Cremă sub scutec.

11. Crem împotriva vântului.

12. Cremă de protecție solară.

13. Sare pentru baie. Sare simplă de mare, fără adaosuri și coloranți.

14. Ceai în pachețele pentru baie. Mușețel, coaja de stejar. Puneam în cadă un pic de apă fierbinte și două pachețele de ceai, după infuzare se toarnă în cadă apă mai rece.

15. Soluție pentru spălarea veselei copiilor.

Pentru alimentare

Dacă copilul este alăptat la sân, în afară de duze pentru protecția sfârcurilor și containere pentru păstrarea laptelui, nu mai aveți nevoie de nimic. Dacă, însă, copilul este alimentat artificial, lista este destul de lungă.

1. Sticluță pentru alăptare. Noi avem 3. 2 a câte 220 de ml, le folosim pentru lapte, una de 150 de ml pentru ceai și apă. Biberoanele trebuie schimbate odată pe lună. Este foarte greu să știți ce fel de sticluță și biberon veți avea.

2. Uscător pentru sticluțe. Este foarte comod și totul stă foarte bine aranjat.

3. Burete pentru curățarea sticlelor.

4. Termos.

5. Încălzitor pentru sticluțe.

6. Sterilizator pentru vesela copiilor. Pentru noi, el este indispensabil. Chiar dacă copilul este alăptat la sân, întotdeauna este ce de sterilizat: suzeta, lingurița, farfurioara, sticluța pentru apă ș.a.m.d.

7. Suzeta. Noi am încercat toate suzetele care sunt în vânzare, nu s-a potrivit niciuna.

8. Bavete. Din bumbac – 5-6 bucăți pe bază de mușama – 2 bucăți.

Accesorii

1. Pernuță pentru alăptare.

2. perie naturală și pieptene.

3. termometru pentru cadă, mai bine electronic.

4. Foarfece cu vârfurile rotunjite și husă.

5. Bețișoare de vată cu limitator.

6.bețișoae de vată simple.

7. Burete natural pentru baie.

8. Termometru pentru corp. Recomand termometrul rectal, cel electronic. În 5 secunde se măsoară temperatura. Temperatura rectală, este mai mare cu circa 0,3 grade.

9. Aspirator nazal pentru copii. Cu ajutorul lui veți putea curăța cu ușurință năsucul copilului.

10. Container pentru păstrarea suzetelor.

Haine

Mai bine cumpărați totul diferit a câte 2-3 bucăți. Ulterior veți mai cumpăra ce aveți nevoie. Toți știu că bebelușii cresc foarte repede, însă, nu trebuie să cumpărați totul pentru ”mai încolo”. Maiouri, pulovere (care se îmbracă pe cap), nu mai devreme de 3 luni. Este mai comod când toate hainele sunt cu butoane sau nasturi.

1. Body. Mărimea 50 cm 4-5 bucăți. Mărimea 56 cm – 5-6 bucăți. Mărimea 62 cm – 6-7 bucăți, mărimea 68 cm – 7-8 bucăți. Dacă sincer, noi avem multe (10 – 15 bucăți). Și oricum nu ne ajung.

2. Pantalonași. La fel, niciodată nu sunt prea mulți!

3. Mănușele – 3-4 perechi la fiecare vârstă.

4. Costum de velur. Puteți avea câte 2 costume la fiecare mărime. Este bluză cu fermoar sau nasturi și pantalonași.

5. Căciulițe. Căciulițe din tricotaj cu șireturi, pentru fiecare vârstă câte 3-4. O căciulă călduroasă, pentru fiecare vârstă câte una.

6. Ciorapi. Subțirei pentru fiecare vârstă 3-4 perechi, mai călduroși 2-3 perechi.

7. Hainele groase. Mai bine optați pentru salopete. Sunt comod de îmbrăcat și nu strâng nicăieri.

8. Mănuși călduroase. Pentru fiecare vârstă câte o pereche.

Evident, este minimul necesar în garderoba micuțului dumneavoastră. Cu timpul, dacă aveți băiat, vor apărea blugii, cămășile la modă și puloverele și toate – de la 3 luni. Dacă aveți fetiță, veți completa garderoba cu rochițe colorate chiar din primele ei zile de viață. Acum, varietatea de haine pentru copii este imensă, important este să vă opriți la timp și să înțelegeți că hainele gală le veți îmbrăca de 2-3 ori, ar trebui să puneți accentul pe îmbrăcămintea de zi cu zi.