La termenul de 38 săptămâni și 3 zile, jurnalista Anna Smolnițchi l-a adus pe lume pe al treilea său copil -un băiețel perfect sănătos de 4,300 g, care se numește Luca. Deși medicii au avertizat-o că nașterea s-ar putea lăsa cu consecințe, cum ar fi hemoragie, ruptură uterină, deces fetal sau decesul mamei, Anna a insistat ca nașterea să fie una naturală, chiar dacă avea o cicatrice de 3 mm pe uter, în urma operației de cezariană pe care a avut-o anterior. Ea spune cu o deosebită recunoștință în suflet că a avut noroc de sprijinul și ajutorul medicilor, iar momentul în care a simțit pentru prima oară pielea bebelușului pe pielea ei a fost magic și unic. Despre întreaga sa experiență, Anna a povestit pe blogul său.
”Oricât de groaznic sunau posibilele complicații, nu mă puteam culca benevol sub lama bisturiului. Pur și simplu nu puteam accepta o nouă cezariană, nesilită de nimeni, fără să încerc măcar să nasc natural. Așa că am apelat la cel mai „nebun” ginecolog-obstetrician din țară (nebun în cel mai bun sens al cuvântului), care nu mi-a închis nici de această dată ușa în nas, ba chiar mi-a dat voie să trăiesc nașterea fiului în ritmul nostru, negrăbit, firesc și frumos. Am născut și a treia oară la Spitalul Clinic Municipal „Gh. Paladi”, asistată de Constantin Ostrofeț.”, povestește Anna.
”Nu o să uit niciodată această zi de naștere. Mi l-a adus pe Luca.”
Proaspăta mămică spune că nu va uita niciodată ziua în care s-a născut Luca, iar nașterea la spital poate fi ca acasă - înălțătoare și miraculoasă. Pe lângă pregătirea morală și spirituală pe care a avut-o, Anna a apelat și la câteva remedii naturiste pentru a se bucura de o naștere sigură, liniștită și plăcută. Este vorba despre remediile homeopate, pentru dilatarea vaginului la expulzie și contracții eficiente, uleiurile esențiale (cuișoare împotriva durerii, levănțică împotriva fricii, palmarosa pentru stimularea contracțiilor și diminuarea durerii), iar broderia, meditațiile și încălzitorul cu aer cald au completat atmosfera confortabilă de care avea nevoie în timpul travaliului. Mai mult, ea mărturisește că lipsa soțului la naștere a fost un avantaj.
”Am găsit peste 10 motive foarte frumoase pentru care lipsa lui, de fapt, m-a ajutat să nasc mai ușor. Această naștere mi-a demonstrat încă o dată că, atunci când credem că suntem nedreptățiți, că suntem loviți de oameni sau situații pe nedrept, că ni se fură experiențe, într-un cuvânt, că pierdem ceva, noi de fapt câștigăm multe lucruri prețioase. Învățăm. Creștem. Evoluăm. În ziua în care ni s-a spus că soțul meu nu poate participa, m-am întristat, apoi am început să caut beneficiile.
Avantajul nașterii fără prezența soțului este că femeia se poate concentra în exclusivitate pe proces, pe propriile trăiri, pe copil, atenția nu îi este distrasă de emoțiile partenerului (iar acestea sunt inevitabile). Celebrul obstetrician Michel Odent, guru în nașteri cu blândețe, spune că nașterea este de fapt a femeii și copilului, iar rolul soțului este să apere „peștera” în care femeia naște, să stea la intrare, să se asigure că nimeni nu le face rău și nu perturbează procesul., mai povestește Anna Smolnițchi.
Tânăra mămică Anna Smolnițchi mai are două fetițe minunate – Emma și Mia. Ea a trecut printr-o experiență colosală, reușind să le nască în mai puțin de un an. Pe prima a născut-o prin cezariană de urgență, fiind diagnosticată cu preeclampsie în săptămâna a 35-ea de sarcină. Pe a doua fetiță a născut-o la 38 săptămâni și 3 zile, natural, cu o cicatrice de 4,2 mm pe uter, după doar 11 luni de la prima naștere.