mamaplus

Un nutriționist explică în ce condiții pâinea poate deveni toxică pentru organism

-
//
23.08.2021

Chiar dacă persoanele care urmează anumite cure de slăbire consideră pâinea un dușman aprig, acest aliment este preferat totuși de foarte multă lume. Nutriționiștii bat alarma și spun că pâinea poate deveni toxică pentru organism dacă este… prăjită. Potrivit dr. Mihaela Bilic, pâinea prăjită poate conține acrilamidă, o substanță toxică, dăunătoare pentru sănătate. Cu toate acestea, nu ar trebui să renunțăm la acest aliment în stare prăjită, ci să înveți cum să o gătești corect pentru a te bucura de toasturile preferate la micul dejun.

„Pâine proaspătă sau prăjită? Îngrașă la fel, balonează diferit! Când vine vorba de pâine trebuie să știm că toată îngrașă la fel, indiferent că este albă sau neagră, proaspătă sau prăjită, cu drojdie sau cu maia, simplă sau cu semințe. Ce este diferit între sortimente?

Aportul de fibre/tărâțe, care însă nu are impact pe conținutul caloric, ci doar ajută la digestie/tranzit intestinal. Unii ar spune că pâinea din făină integrală este mai bogată în vitamine din grupul B și minerale, însă ele nu pot fi absorbite din cauza fitaților prezenți în cereale.

Ce se întâmplă cu pâinea prin prăjire, în afară de faptul că se rumenește frumos și miroase delicios? Pierde apa, devine mai ușoară și se concentrează în nutrienți/calorii- de la aprox 240cal/100g, ajunge la 340cal prin prăjire. Dar noi nu mâncăm pâinea cu suta de grame, ci cu felia, iar o felie de pâine (proaspătă sau prăjită) are tot 80 calorii.

Care e avantajul pâinii prăjite? Faptul că e mai ușor de digerat, nu balonează. Explicația: microorganismele din drojdie/maia își încetează activitatea și nu mai fermentează amidonul. Același avantaj îl prezintă și pâinea veche de o zi, al cărei proces de dospire s-a încheiat.

P.S. Când prăjiți pâinea, evitați să o rumeniți prea tare- tot ce este ars conține acrilamidă, cu efect toxic”, notează nutriționista Mihaela Bilic pe rețelele sociale.