mamaplus

Uitați de ele! Cele mai nocive alimente pentru copii, pe care le cumpără zilnic fiecare a doua mamă

0
//
16.09.2021

Alimentația echilibrată și sănătoasă este unul dintre cei mi importanți piloni pe care se bazează creșterea și dezvoltarea copilului. Părinții ar trebui să aibă grijă ca meniul copilului să conțină cât mai mute fibre și vitamine. Totuși, se mai întâmplă ca cei mici să consume și alimente nesănătoase, cu sau fără acordul părinților. Specialiștii bat alarma și susțin că problema devine din ce în ce mai gravă, pentru că la nivel internațional fiecare a doua mamă își hrănește sistematic copilul cu produse de tip fast food sau alimente nesănătoase.

Sucurile din comerț

Nu vorbim aici despre sucurile proaspăt stoarse în condiții casnice, ci despre sucurile din comerț care conțin foarte mult zahăr și sunt periculoase nu doar pentru sănătatea celor mici, ci și a adulților. Totodată, în compoziție găsim aromatizatori, coloranți și potențatori de gust – ingrediente destul de nocive pentru organismul sensibil al celor mici. Unele sucuri pot cauza și reacții alergice, dermatita atopică sau chiar astm bronșic. În cantități mari, aceste sucuri aplică o presiune mare asupra ficatului, rinichilor și pancreasului, perturbând întreaga activitate a organismului. Mai mult decât atât, cantitatea mare de zahăr din compoziție înseamnă multe calorii, iar lipsa de fibre va duce la constipație și la mărirea bruscă a nivelului de glucoză în sânge.

Iaurturile, în special cele cu adaos de fructe

S-ar părea că, acest produs acidolactic cu adaos de fructe este o sursă bună de calciu, vitamine și probiotice, dar nu este așa! Realitatea este cu totul alta, pentru că iaurturile cu adaos de fructe din comerț conțin mult zahăr, coloranți, agenți de îngroșare și alte adaosuri nocive.

Sfat: alegeți iaurturile cu un termen de valabilitate cât mai mic. Iaurturile care pot fi păstrate timp de o lună și mai mult sunt periculoase pentru sănătatea copiului. Consumul regulat al acestor produse poate duce la apariția reacțiilor alergice, obezitate și boli ale tractului gastro-intestinal.

Fidea și terciuri de preparare rapidă

La prima vedere, astfel de produse par să-ți simplifice viața: se prepară ușor, turnând apă clocotită deasupra și așteptând câteva minute ca ospățul să fie gata. Gândește-te la un singur lucru: de ce acești tăiței se ”fierb” instant? Adevărul este că toate aceste produse sunt o sursă de carbohidrați rapizi, ceea ce înseamnă că nu conțin deloc fibre, atât de necesare pentru organism. Pe lângă asta, dacă citiți cu atenție eticheta, puteți observa cu ușurință că aceste produse conțin o listă lungă de substanțe nocive. Consumul frecvent al produselor de preparare rapidă poate duce la obeitate, diabet zaharat, creșterea tensiunii arteriale, probleme cu digestia.

Nuggets de pui

Chiar dacă pe majoritatea ambalajelor din comerț scrie că ”aceste nuggete sunt produse din carne de pui și pesmeți”, ar fi bine să citiți și compoziția produsului. Veți rămâne surprinși probabil de faptul că pe lângă ingredientele principale, sunt și alte ”surprize”: pielea de pui, vopseaua, aromatizatori, amidon, făină, antioxidant, piper negru, pulbere de muștar. O alternativă de casă la aceste nuggets din comerț este pieptul de pui copt sau fiert, prăjit în pesmet natural.

Cereale

Cerealele la cutie din comerț sunt produse printr-un proces numit extrudare. Boabele sunt tratate la o temperatură şi la o presiune foarte mari, iar din cauza procesării îşi pierd cea mai mare parte din conţinutul nutritiv. Este adevărat că ulterior sunt fortificate cu o parte din vitaminele şi mineralele distruse, dar nu şi cu fibrele pierdute. De aceea, multe produse de acest fel conţin o cantitate de fibre prea mică pentru a-i da copilului tău un start bun de dimineaţă.