mamaplus

Top 4 alimente care ameliorează rapid constipația și ușurează tranzitul intestinal

0
//
02.04.2021

Alimentația incorectă, administrarea unor medicamente sau anumite afecțiuni pot cauza apariția constipației atât la adulți cât și la copii. Aproximativ 14% dintre oameni suferă de constipație cronică la un moment dat. Simptomele includ scaunele trecătoare de mai puțin de trei ori pe săptămână, scaunele tensionate, noduroase sau dure, senzația de evacuare incompletă, senzația de blocare sau imposibilitatea de a trece de scaun. Tipul și severitatea simptomelor pot varia de la o persoană la alta. Unii oameni se confruntă cu constipație foarte rar, în timp ce pentru alții este o afecțiune cronică. Ca să scapi rapid și ușor de această stare neplăcută și deranjantă, este nevoie de câteva alimente pe care să le introduci în meniul tău zilnic.

Prune uscate

Prunele uscate sunt utilizate pe scară largă ca remediu natural pentru constipație. Acestea conțin cantități mari de fibre, cu 2 grame de fibre pe porție de 1 uncie (28 de grame) sau aproximativ trei prune uscate. Acesta este 8% din aportul zilnic recomandat de fibre de către American Heart Association. Fibra insolubilă din prune uscate, cunoscută sub numele de celuloză, crește cantitatea de apă din scaun, ceea ce adaugă volum. Între timp, fibra solubilă din prune uscate este fermentată în colon pentru a produce acizi grași cu lanț scurt, care cresc și greutatea scaunului.

Chefir

Chefirul este o băutură fermentată din lapte care provine din munții Caucazului din Asia de Vest. Cuvântul chefir este derivat dintr-un cuvânt turcesc care înseamnă „gust plăcut”. Este un probiotic, ceea ce înseamnă că conține bacterii și drojdii care vă avantajează sănătatea atunci când sunt ingerate. Chefirul conține diferite specii de microorganisme, în funcție de sursă. Chefirul poate fi savurat simplu sau adăugat la smoothie-uri și sosuri de salată. De asemenea, poate fi amestecat cu cereale și acoperit cu fructe, semințe de in, semințe de chia sau tărâțe de ovăz pentru a adăuga niște fibre.

Seminte de in

Semințele de in au fost folosite timp de secole ca remediu tradițional pentru constipație, datorită efectelor lor laxative naturale. În plus față de numeroase alte beneficii pentru sănătate, semințele de in sunt bogate atât în fibre dietetice solubile, cât și insolubile, ceea ce le face un ajutor digestiv ideal. Doar 1 lingură (10 grame) de semințe întregi de in conține 2,8 grame de fibre, satisfăcând 11% din nevoile zilnice.

Semințe chia

Semințele de chia sunt unul dintre cele mai dense alimente disponibile în fibre. Doar 1 lingură (28 de grame) de semințe de chia conține 10,6 grame de fibre, satisfăcând 42% din nevoile zilnice. Fibrele din chia sunt formate din 85% fibre insolubile și 15% solubile. Când chia vine în contact cu apa, formează un gel. În intestin, acest lucru poate ajuta la înmuierea scaunelor și la ușurarea trecerii acestora. Mai mult, chia poate absorbi până la 12 ori greutatea sa în apă, ceea ce poate contribui la adăugarea volumului și a greutății scaunelor.