Pe lângă utilizarea sa ca laxativ ușor, sucul de prune mai are și alte beneficii. Bogat în antioxidanți, este utilizat pentru menținerea sănătății ochilor. Fibra dietetică găsită în acest suc este esențială pentru sănătatea digestivă și pentru prevenirea bolilor cronice. Sucul de prune este o sursă minunată de mangan, magneziu, potasiu, fier și vitamina K, C și B6. De asemenea, posedă riboflavină și niacină, care sunt vitamine vitale ale complexului B.
Sucul de prune luptă eficient contra constipației, devenită o problemă comună cu care se confruntă persoane de toate vârstele. Dacă suferi de constipație în mod regulat, ar trebui să folosești laxative naturale, cum ar fi sucul de prune, pentru a menține sistemul digestiv adecvat. Suplimentarea cu produse din prune oferă fibre alimentare, energie și apă. Înmoaie scaunul, favorizează frecvența mișcării intestinale și, de asemenea, lungimea fiecărei mișcări.
Probioticul - o fibră insolubilă care se găsește în sucul de prune alimentează bacteriile sănătoase în sistemul digestiv, care menține sănătatea digestivă. Probioticul trebuie să se găsească în cantități mari în intestin, pentru că ajută la menținerea sistemului imunitar sănătos și a tractului digestiv.
Previne cancerul de colon
Studiul realizat pe prune și sucul de prune asupra cancerului arată un efect semnificativ asupra celulelor canceroase de colon. Sucul ajută la oprirea creșterii cancerului de colon. Cercetătorii au introdus trei forme de fibre alimentare sănătoase, care include sucul de prune și au descoperit că a eliminat nevoia de laxativ farmaceutic.
Prevenine problemele cardiace
Bogată în antioxidanți, pruna ajută la prevenirea și încetinirea bolilor, cum ar fi bolile coronariene. Prunele uscate au compuși fenolici care inhibă oxidarea colesterolului LDL, care este responsabil pentru problemele cardiovasculare. Sucul de prune are potasiu care avantajează menținerea inimii sănătoase.
Prunele și produsele din prune uscate au fibre solubile care interferează absorbția colesterolului alimentar în organism.
Sănătatea ficatului
Sucul de prune previne diverse boli asociate cu ficatul. Studiul arată o îmbunatățire a funcției ficatului când se adaugă prune întregi și suc de prune în dietă.
Previne bolile osoase
Sucul de prune este benefic și pentru menținerea sănătății oaselor. Un studiu efectuat asupra sănătății postmenopauză a arătat că sucul de prune împiedică pierderile osoase, inversează pierderile osoase prin schimbarea metabolismului și promovează activități antioxidante din oase.
Ajută la buna funcționare a creierului
Acest suc conține vitamina C, antioxidanți și vitamine din familia B care sunt necesare pentru funcționarea nervului și a creierului. De asemenea, elimină stresul oxidativ și reduce șansele dezvoltării bolilor neurodegenerative, cum ar fi demența și boala Alzheimer.
Rețetă suc din prune uscate
Ingrediente:
- 1 cană de prune uscate
- 1 cană suc de pere (opțional)
- 5 căni de apă
Mod de preparare:
1. Scoateți sâmburii de la prune. Fierbeți cinci căni de apă adăugând o parte din apa fiartă peste prune într-un recipient termic. Scufundați prunele în apa fiartă și puneți deoparte restul de apă fiartă pentru utilizare ulterioară. Lășați prunele să se înmoaie aproximativ 12 până la 24 de ore.
2. Amestecați apa și prunele înmuiate până la obținerea unei paste omogene. Utilizați sita, împingând amestecul într-un recipient de un litru prin eliminarea bucăților solide. Dacă doriți, adaugați sucul de pere pentru îndulcire.
3. Adăugați și restul de apă după ce mai fierbeți o dată lăsați-l să se răcească. Sucul poate fi ținut până la o săptămână la frigider.