mamaplus

Principalele beneficii ale spanacului. De ce nu trebuie să lipsească din dietă

-
//
21.08.2020

Dintre toate legumele verzi, spanacul este cel mai versatil. Poate fi folosit în smoothie-uri, salate, sote sau proaspăt sau chiar în anumite deserturi. Spanacul are numeroase beneficii pentru sănătate, iar pentru că poate fi integrat în variate preparate atunci ar trebui să nu lipsească din dietă. Iată care sunt principalele beneficii ale spanacului.

Este bogat în nutrienți

Un pumn de spanac oferă 20 de calorii, 0 grăsimi, 2 grame de proteină şi 3 grame de carbohidrați cu 2 grame de fibre. Deşi are puține calorii, spanacul conține numeroşi nutrienți. Mai exact, oferă 300% din necesarul zilnic recomandat de vitamina K, 160% din necesarul zilnic de vitamina A şi 40% din necesarul zilnic de vitamina C, care sprijină atât imunitatea, cât şi sănătatea inimii. Totodată, spanacul conține 45% din necesarul zilnic de acid folic, o vitamină B care ajută la formarea celulelor roşii în ADN, dar şi 15% din necesarul zilnic de fier şi magneziu, 10% potasiu şi 6% calciu alături de alte cantități mici de vitamine B.

Este bogat în antioxidanți

Pe lângă vitamine şi minerale, spanacul vine la pachet cu antioxidanți care protejează împotriva bolilor şi inflamațiilor.

Sprijină sănătatea creierului

Efectele antiinflamatorii ale spanacului ajută la protejarea creierului odată cu înaintarea în vârstă, atunci când declinul cognitiv începe să apară.

Menține sub control tensiunea arterială

Spanacul este o sursă naturală de nitrați, cumpuşi care ajută la dechiderea vaselor de sânge şi îmbunătățeşte ciculația sangvină către inimă, acest lucru descoperindu-se în urma unui studiu în care participanții au consumat băuturi care conțineau spanac.

Protejează sănătatea ochilor

Unul dintre antioxidanții pe care spanacul îi conține, numit luteină, ajută la reducerea riscului apariției degenerescenței maculare, o boală de ochi care produce vederea încețoşată la scris, citit şi condus. În urma unui studiu din Japonia, cercetătorii au examinat vederea a 11 participanți nefumători care au consumat 75 de grame de spanac congelat, zilnic, timp de două luni. Cantitatea de spanac consumată a crescut nivelul de luteină în corp, dar şi densitatea optică a pigmentului macular, care acționează ca o pereche internă de ochelari care protejează ochii.