mamaplus

Porumbul fiert - un medicament natural de sezon. Beneficii neștiute

0
//
09.07.2020

Pe lângă faptul că este foarte gustos, porumbul fiert  are o mulțime de calități nutritive cu efecte uimitoare asupra sănătății noastre. Conține cantități importante de minerale, vitamine și fibre, care ajută la tratarea sau ameliorarea mai multor afecțiuni. Prin fierbere, acesta nu-și pierde proprietățile. Care sunt acestea, aflăm în cele ce urmează.

Porumbul tânăr

Conține mult mai multe substanțe nutritive decât cel ajuns la maturitate, fiind recomandat spre consum de cât mai multe persoane. Pe lângă faptul că are în compoziție fibre şi proteine, precum şi antioxidanți vitali, doar o jumătate de cană de porumb oferă 4% din necesarul zilnic de vitamina A şi fier.

Proprietăți terapeutice

Potrivit specialiștilor, un consum ponderat de porumb fiert sau copt poate conduce la scăderea în greutate și a nivelului colesterolului. Vitamina E, aflată în compoziția porumbului, regenerează celulele și produce cantități mărite de oxigen în sânge. De asemenea, magneziul, prezent și el în cantități mari în compoziția porumbului, luptă cu îmbătrânirea organismului. Porumbul ajută și la buna funcționare a sistemului nervos, a muşchilor, a inimii şi la producerea de globule roși în sânge. În urma cercetărilor efectuate, s-a constatat că porumbul fiert determină creşterea elasticității vaselor de sânge, realizându-se o mai bună oxigenare şi hrănire a întregului organism.

Întrucât nutrienții din porumbul dulce sunt asimilați foarte bine de organism, fără sa fie însoțiți de o cantitate mare de amidon, acesta ajută la:

Protejarea vederii

Specialiștii susțin că zeaxantina, pigmentul care dă culoarea galbenă porumbului, este benefică pentru protejarea vederii. Studiile au arătat că persoanele care consumă porumb fiert în mod regulat sunt mai ferite de bolile oftalmologice. De aceea, consumul de porumb fiert este recomandat în special persoanelor predispuse la cataractă.

Îmbunătățește memoria

În urma studiilor efectuate, s-a constatat că nivelul crescut de vitamina B1 din porumbul dulce ajută la îmbunătățirea funcțiilor cognitive și la menținerea sănătății celulelor cerebrale.

Scade riscul infarctului miocardic și accidentelor vasculare

Sursă excelentă de acid folic, cunoscut  sub denumirea de vitamina B, porumbul fiert ajută la menținerea sănătății vaselor de sânge și a inimii, reducând și riscul de infarct. Specialiștii susțin că persoanele care consumă în mod regulat porumb  prezintă un risc de infarct mai scăzut cu 10% față de persoanele care nu consumă porumb fiert. O cană de boabe de porumb, consumată zilnic, combate și oboseala din organism.

Reduce dezvoltarea celulelor canceroase

În compoziția porumbului există o substanță esențială numită criptoxantina, care ajută organismul să nu dezvolte celule canceroase, susțin specialiștii. Totodată, acesta conține thiamină, o substanță care face creierul să funcționeze la parametri optimi, fiind un stimulent pentru memorie şi un aliat în lupta cu boli precum Alzhaimer.

Previne retenția de apă

Întrucât se știe că porumbul fiert reduce retenția de apă din organism, pentru a se realiza acest lucru se procedează în felul următor: știuleților proaspeți li se îndepărtează boabele, după care, acestea se pun la fiert timp de o oră. După răcire, se consumă două-trei cești de boabe pe zi , până la dispariția edemelor, apoi se continuă cu câte o ceașcă pe zi, timp de o săptămână.

Îmbunătățește digestia

Foarte bogat în fibre, porumbul fiert contribuie la îmbunătățirea digestiei și la eliminarea completă a resturilor alimentare de la nivelul colonului. De asemenea, numărul relativ mic de calorii furnizate de circa 100 de grame de porumb fiert, este propice controlului greutății.

Important!

  • Pentru un gust mai rafinat, porumbul fiert poate fi asezonat cu puțin unt și brânză, ulei de măsline, ulei din semințe de in, sare, piper sau verdețuri, după preferință.
     
  • Conținutul nutrițional al supelor poate fi îmbunătățit prin adăugarea câtorva boabe de porumb în apa de supă.
     
  • Ca să-și păstreze savoarea, porumbul nu trebuie fiert foarte mult, iar în apa în care fierbe, nu se pune sare.