Ouăle fierte şi vopsite sunt nelipsite de pe masa de Paşte. Pe cât de iubite, pe atât de periculoase pot fi aceste ouă, pentru că dacă sunt consumate în exces, pot să apară probleme de sănătate. Ceea ce puțină lume ştie însă este faptul că ouăle fierte au un termen de valabilitate, respectiv un termen în care pot fi consumate fără să ne pună sănătatea în pericol, mult mai mic decât ouăle crude.
Prin fierberea ouălor, stratul protector al acestora se subțiază, ceea ce permite bacteriilor să ajungă mai uşor pe partea consumabilă din ou, prin coajă. Nici nutriționiştii, nici medicii veterinari nu recomandă consumarea ouălor fierte la câteva zile după fierberea lor, cu atât mai puțin dacă acestea nu au fost păstrate în frgider.
"Teoretic, trebuie consumate proaspete, cât mai proaspete. De aceea eu sunt surprins de ouăle vopsite care se vând în comerț. Eu nu am găsit în legislație vreun capitol despre ouăle fierte. Sunt stupefiat că le da 10-12 zile termen de valabilitate, eu nu am văzut de astea. Recomandarea la ou fiert e să se consume proaspăt, în primele 6 ore după fierbere. Nu e diferență dacă e ou de magazin sau de la o găină casă atunci când îl fierbem să îl înroşim”, afirmă Nicolae Dumuța, medic veterinar.
Totuşi, ouăle fierte, de obicei în Joia Mare, sunt consumate câteva zile după aceea, cel puțin patru. Cei mai permisivi nutriționişti permit consumarea lor până în a cincea zi după fierbere, dacă sunt păstrate la frigider.