mamaplus

Ouă proaspete sau reîncălzite? Cum trebuie să le consumi

0
//
15.09.2020

Ouăle sunt cele mai consumate alimente în întreaga lume, iar asta pentru că au un conținut mare de proteine şi sunt extrem de versatile, iar astfel pot fi integrate în numeroase rețete. În timp ce unele persoane preferă să consumă ouăle proaspăt, altele nu văd o problemă în a le lăsa pentru mai târziu. Dar cât este de sănătos să le reîncălzeşti?

Efectele reîncălzirii:

Atunci când reîncălzim resturile rămase, indiferent de preparatele despre care discutăm, textura, aroma şi conținutul nutrițional se schimbă complet. De exemplu, atunci când încălzim legumele, reducem conținutul de vitamine comparativ cu legumele proaspete. Când vine vorba despre ouă, unele studii arată că nutrienții şi compoziția diferă între ouăle crude şi cele gătite. Cu toate astea, cercetările care au în vedere reîncălzirea unui ou deja gătit, nu arată modificări în acest sens. În schimb, efecte semnificative apar în privința schimbării gustului şi texturii.

Cum să reîncălzeşti corect un ou:

În general este sigur să reîncălzeşti ouăle sau preparatele care conțin ouă câtă vreme ele au fost gătite la 71 de grade şi păstrate corespunzător. Ouăle crude ar trebui să fie gătite până când devin mai ferme, deoarece astfel se reduce riscul de a ne infecta cu anumite bacterii, precum Salmonella, care poate provoca probleme serioase şi simptome ca diaree, febră, crampe şi vărsături. Odată ce ouăle au fost gătite corect, trebuie să fie puse într-un recipient, lăsate să se răcească, iar mai apoi puse la frigider la 4 grade sau mai puțin. Ouăle rămase trebuie consumate în timp de 3-4 zile. 

Pentru a ucide germenii şi pentru a reduce riscul de îmbolnăvire, preparatele care conțin ouă sau resturile de ouă rămase trebuie reîncălzite la 74 de grade înainte de a fi consumate. De exemplu, cea mai sigură şi rapidă metodă de a reîncălzi omleta este la cuptorul cu microunde. Se lasă câte 20-30 de secunde şi se amestecă pentru a se putea încălzi unifor