mamaplus

O nutriționistă avertizează: ”Produsele de post din magazine îngrașă cel mai tare”

0
//
15.03.2021

Astăzi, 15 martie, începe Postul Paştelui şi ar fi indicat să ştim ce ar trebui să mâncăm astfel încat să ajungem de sărbători cu o siluetă de invidiat. Nutriționista Oana Dumitrache a vorbit despre ce să introducem în meniul nostru zilnic, astfel încât să stăm bine şi cu sănătatea şi cu silueta.

Potrivit specialistei în nutriție, unii oameni țin postul din punct de vedere religios, alții doar pentru a se detoxifia, iar alții vor să slăbească după perioada sărbătorilor, în care au acumulat nişte kilograme în plus. Să nu uităm că proteinele vegetale nu pot înlocui definitiv proteinele animale pentru că proteinele animale ne aduc acei aminoacizi esențiali organismului şi mai ales musculaturii scheletice pe care o folosim tot timpul. Tocmai de aceea s-a dat şi dezlegarea la peşte. Este totuşi o proteină nobilă, de origine animală, care ne ajută foarte mult să nu facem un deficit de mare în această perioadă, fiind o perioadă un pic mai lungă.

Ce introducem în meniul zilnic

"Produsele de post ne cam păcălesc. Sunt foarte multe produse de post care sunt îmbunătăţite cu aditivi şi coloranți alimentari. Din păcate, ele nu ne aduc un beneficiu asupra sănătății, din contră ne îngraşă şi mai tare. Pacienții care au sindrom metabolic, care au deja obezitate, hipertensiune sau chiar diabet trebuie să fie atenți. Întotdeauna, când intri în post, trebuie să te adresezi unui specialist.”, susține nutriționista Oana Dumitrache.

Combinațiile alimentare care ne îmbolnăvesc în timpul postului

În primul rând produsele făcute special de post. Acestea sunt cele care ne îngraşă cel mai tare: covrigeii, produsele de post vegetale care sunt îmbogățite cu aditivi, coloranți, cu diferite gusturi ca să fie cât mai plăcute. Ele sunt o păcăleală. În timp, consumate, nu produc decât lucruri nebenefice asupra organismului.

Postul negru şi în ce condiții este recomandat

"Postul negru, în general, este un post religios. El se ține într-o singură zi, în Vinerea Mare, când nu poți să bei decât apă. Ulterior, s-a constatat că acest post negru, ținut rar, dar pe perioade foarte scurte ne ajută un pic la detoxifierea organismului. Sunt anumite grupuri sau categori pe persoane care nu pot ține acest post negru. În primul rând sunt persoanele însărcinate, vârstnicii, copiii şi cei care au probleme cronice cu afecțiuni cronice în tratament. Aici postul negru dăunează şi mai mult sănătății.

Această pauză alimentară are şi beneficii. Singurul lucru la care nu sunt de acord este hidratarea. În clipa în care prelungim la trei, patru zile, atunci da, apar probleme. Să nu uităm că în tubul nostru digestiv este 70% din sistemul nostru imunitar. Atunci trebuie să acordăm foarte multă atenție.", a mai adăugat specialista.