mamaplus

O banană pe zi ține doctorul psihiatru departe de casă, afirmă o nutriționistă

-
//
09.03.2021

Parafrazând celebra zicală precum că un singur măr pe zi îți poate asigura doza zilnică de sănătate, celebra nutriționistă din România Mihaela Bilic a venit recent cu o nouă afirmație. Dacă îți plac bananele și, mai mult decât atât, le consume zilnic, se pare că ești un norocos. Bananele nu doar îți asigură energia zilnică necesară, dar și au un efect benefic asupra sănătății mintale.

”Dacă mărul era fructul ce ne garanta sănătatea fizică banana este cea care are grijă de dispoziția și starea noastră de bine. Nu întâmplător bananele sunt cele mai consumate fructe exotice, în multe țări ele se gătesc/se prăjesc precum cartofii - tocmai pentru că sunt hrănitoare și pline de nutrienti valoroși.

Anul trecut am mâncat pentru prima oară banane prăjite la Barcelona, am fost chiar în bucătărie să văd cum se pregătesc, tocmai pentru că nu-mi venea să cred cat de diferit este gustul lor atunci când sunt gătite.”, menționează nutriționista într-o postare pe Instagram.

Mai mult decât atât, Mihaela Bilic mai spune că bananele au glucide lente ce asigură energia necesară dacă faci sport sau mișcare zilnică și conțin potasiu și magneziu pentru funcționarea optimă sistemului nervos și a mușchilor. Dar, cel mai important ingredient al lor este triptofanul, un aminoacid esențial care se transformă în organism în serotonină - substanța de care depinde starea noastră de bine liniștea și echilibrul psihic.

”Doar bananele și prunele conțin acest precursor natural de serotonină, așa că lăsați merele și citricele deoparte în această perioadă și puneți accent pe banana, nu strică niciodată un strop de bine în plus. Și nu, nu îngrașă!! O banană are sub 100 calorii, iar faptul că este alcalină (nu acidă precum mărul și citricele) o face prietenoasă cu tubul digestiv și nu stimulează pofta de mâncare”, mai afirmă dr. Mihaela Bilic.