mamaplus

Nutriționiștii au enumerat alimentele de post care îngrașă dacă le consumăm prea des

-
//
30.11.2021

A început Postul Crăciunului, prilej important de a mai rări carnea în meniu, dar și de detoxifiere mentală. Pentru a evita să ne îngrășăm în următoarea perioadă, este important să ştim ce preparate să consumăm şi ce să evităm ca să nu ne prindă sărbătorile de iarnă cu kilograme în plus.

În această perioadă, una dintre cele mai frecvente greşeli de alimentație este consumul crescut de cartofi şi paste făinoase. În privința ultimelor, recomandăm consumul moderat al acestora şi trecerea de la paste din făină albă la paste integrale.

În primul rând, e bine să evităm alimentele prăjite, deoarece prin prăjire încărcătura calorică este crescută, se pierd mulți nutrienți, iar vitaminele se degradează. 

E indicat să renunțăm la margarină, deoarece este o sursă importantă de acizi graşi trans, novice pentru organism. Din cauza procesului de fabricare, margarina are o structură identică cu cea a plasticului, iar pentru gust este îmbogățită cu diverşi coloranți şi aromatizanți, devenind unul dintre cele mai toxice alimente inventate vreodată, cu risc cancerigen.

Pateurile vegetale au un conținut ridicat de E-uri şi produse sintetice, deoarece au rolul de a imita gustul, mirosul şi culoarea alimentelor din proteină animală. Totodată, sunt bogate din punct de vedere caloric, iar consumate excesiv duc la creşterea în greutate.

În această perioadă creşte consumul produselor din soia, care nu sunt tocmai benefice, asta dacă nu vrem să pierdem lupta cu greutatea. Totodată, sunt nocive pentru sănătate, deoarece sunt bogate în fitoestrogeni care cresc riscul cancerelor din sfera genitală şi riscul de cancer mamar.

Caşcavalul de post conține multe E-uri, grăsimi hidrogenate şi coloranți alimentari care dăunează organismului nostru. Ba mai mult, este hipercaloric.

Crenvuştii de post au în compoziție coloranți alimentari şi E-uri, iar asta pentru a le păstra aroma şi prospețimea cât mai mult. Totodată, sunt bogați caloric, iar consumați în exces contribuie la creşterea în greutate.

Pofta de dulce poate fi mai pregnantă în această perioadă. De multe ori, consumăm compulsiv pâine cu gem. Gemurile sunt o altă formă de procesare a fructelor din comerț. Gemurile şi dulcețurile concentrate au o cantitate mare de zahăr, arome şi conservanți chimici şi favorizează creşterea în greutate.

Salamul de post este un alt preparat tratat termic. Aceste produse conțin aditivi şi ne aduc kilograme în plus.

Orezul şi pastele ne pot aduce, de asemenea, kilograme în plus.

Produsele de post sunt hiperprocesate, pline de chimicale, hipercalorice, lipsite de nutrienți, iar atunci când sunt consumate în exces favorizează creşterea în greutate.

Alimente de post care țin de foame şi nu îngraşă

Cât privește alimentele de post sănătoase ce au conținut proteic crescut, acestea includ:

 • Quinoa – pe lângă conținutul de proteine calitative, quinoa este şi o sursă importantă de calciu, pe care îl luam în mod majoritar din produse lactate. Ceea ce nu mulți ştiu este că în quinoa cantitatea de calciu este mai mare decât în greutatea echivalentă de lapte!
   
 • Fasolea – este un alt aliment recomandat în perioada postului. Fasolea conține carbohidrați care nu cresc foarte rapid nivelul zahărului din sânge, iar conținutul de proteine este suplimentat de vitamina B şi fier, acestea fiind surse pentru o vitalitate crescută.
   
 • Semințele – sunt o altă sursă de proteine şi fibre care pot fi folosite în diverse preparate şi în diferite momente ale zilei, contribuind la o digestie bună. Semințele de susan sunt o sursă valoroasă de calciu.
   
 • Fasolea verde şi spanacul – sunt două alimente de post sănătoase ce conțin multe proteine la suta de grame, locul întâi în conținutul proteic, dintre cele două, fiind ocupat de fasolea verde.
   
 • Năutul – este similar cu fasolea din punctul de vedere al cantității de proteine. Astfel, dacă vrem să ne şi menținem greutatea, îl putem alege ca alternativă, pentru faptul că are mai puține calorii.
   
 • Avocado – este un fruct extrem de bogat în vitamine şi minerale, conținând în acelaşi timp acizi graşi esențiali.
   
 • Sfecla roşie – consumul acesteia înlătură oboseala specifică perioadei, ajută la reînnoirea celulelor sanguine, prevenind anemia şi stimulând sistemul imunitar. Nu are foarte multe proteine, însă compensează prin conținutul variat de minerale. Se poate asocia cu ghimbir, rezultând o salată aromată.

Profitați aşadar de Postul Crăciunului, nu doar pentru curățare spirituală şi pentru acumulare de gânduri bune, dar şi pentru o detoxifiere alimentară întotdeauna binevenită pentru organism!