mamaplus

Nutriționista Luminița Suveică: ”Recomand consumul a cel puțin trei produse lactate pe zi”

0
//
02.06.2021

Fiind bogat în calciu, potasiu, fosfor și vitaminele D, A B12 și B2, laptele ar trebui să fie nelipsit din alimentația zilnică a întregii familii. Excepție ar fi cazurile în care persoanele suferă de intoleranță la lactoză, unde se recurge la laptele de origine vegetală cum ar fi cel de migdale, orez sau ovăz. Medicul endocrinolog-nutriționist Luminița Suveică a precizat în cadrul unei emisiuni radio că laptele protejează de numeroase afecțiuni și poate ajuta în procesul de slăbire persoanele care doresc să scape de kilogramele în plus.

"Laptele este unicul produs care conține proteine, grăsimi și carbohidrați - trei tipuri de macronutrienți importanți pentru organism. Și pentru copii acesta este esențial în creștere și dezvoltare. Recomand consumul a cel puțin trei produse lactate pe zi", a subliniat Luminița Suveică.

În același timp, medicul nutriționist a remarcat că mulți producători folosesc praf de lapte și compuși chimici pentru ca laptele să poată fi păstrat o perioadă mai îndelungată de timp în frigider. Acesta este un indicator evident că laptele nu este natural, iar oamenii ar trebui să evite consumul unui astfel de produs.

Potrivit specialiștilor, un pahar de lapte oferă la fel de multă vitamina D ca și 100 grame de somon, la fel de mult calciu ca și 200 grame de broccoli, la fel de mult potasiu ca și o banană mică, la fel de multă vitamina A ca și un morcov și la fel de mult fosfor ca și 200 grame de fasole gătită.

Medicul endocrinolog-nutriționist Luminița Suveică a remarcat că laptele natural poate avea un termen de valabilitate nu mai mare de trei zile.