mamaplus

Nutriționist: ”Poți avea alcoolemie de 0,07 după ce mănânci un măr sau o banană”

-
//
18.05.2021

Potrivit nutriționistei Mihaela Bilic, este suficient să mănânci un măr sau o banană și după o oră vei constata că ai o alcoolemie de 0,07 în aerul expirat. Acest lucru ar trebui să-l cunoască fiecare șofer, deoarece pot avea probleme serioase cu oamenii legii. Nutriționista a povestit cum prietena ei a fost oprită de Poliție pentru un filtru. Femeii i s-a pus fiola, iar rezultatul a constatat că a consumat alcool. Mihaela Bilic a dezvăluit că prietena sa a avut un adevărat șoc, ținând cont de faptul este musulmană și nu a băut niciodată.

„Seară de primăvară pe străzile capitalei. Filtru de poliție după miezul nopții-control pentru consumul de alcool la toți șoferii. Femeia râde bucuroasă, are permisul de numai câteva luni și până acum nu a fost oprită niciodată de poliție.

Cât despre alcool nici nu-i știe gustul, este de religie musulmană și pentru ea alcoolul nu există! Schimbă câteva replici ironice cu polițistul de genul “pe mine nu m-ați nimerit..”. Se dezinfectează metodic cu soluție alcoolică, scoate muștiuc-ul din punga sigilată și se pune amuzată pe suflat.

Mai întâi i se pare că n-a auzit bine sau că este o glumă proastă când polițistul o informează că trebuie să-i suspende permisul pe motiv de consum de alcool. Privește înmărmurită fiola și cifrele halucinante îi joacă în fața ochilor: 0,03 la mie, nivelul de alcool în aerul expirat! Râsul se transformă brusc în disperare, situația e absurdă, ea nu a consumat alcool niciodată, cu atât mai puțin în seara asta?!?! Permisul e viața ei, a așteptat atât de mult până s-a hotărât să-și conducă propria mașină, să se bucure de libertate la volan. Și acum este amenințată că își pierde permisul, este acuzată că a consumat alcool… coșmarul nu are limite”, a povestit Bilic.

Prietena cunoscutului nutriționist a refuzat să recunoască faptul că a consumat alcool, așa că a fost dusă la Institutul medico-legal. Misterul alcoolemiei a fost dezlegat abia la spital. Medicul care i-a recoltat sânge i-a pus tot felul de întrebări, explicând că există multe variante pentru care alcoolemia poate fi afectată, cu toate că persoana în cauză nu a consumat alcool.

„Înainte de a-i recolta sânge, doamna doctor o supune unor întrebări neașteptate: când a mâncat ultima oară și ce a mâncat, ce gesturi a făcut înainte de a sufla în fiolă? I se explică că există o multitudine de factori care pot duce la un rezultat pozitiv și cel mai banal dintre ei este consumul de fructe.

Este suficient să mănânci un măr sau o banană și după o oră vei constata că ai o alcoolemie de 0,07 în aerul expirat! Ce s-a întâmplat? Fructoza a fermentat în ficat și s-a transformat în alcool. Deci cum o dai, cum o sucești, din fructe tot alcool rezultă, indiferent dacă le mănânci proaspete sau le pui la fermentat în butoi. Iar în cazul ei explicația a fost și mai simplă, dezinfectarea mâinilor cu soluție alcoolică de 70% a dus indirect la pozitivarea probei.

E adevărat, povestea pare a fi cu happy-end, însă toată suferința și zbuciumul prin care a trecut prietena mea au fost răvășitoare. Universul are un simț al umorului ciudat când vrea să ne dea o lecție. Nu știu care a fost lecția ei, însă eu știu sigur că o să privesc fructele cu alți ochi: nu de frică că o să mă îmbăt dintr-o ladă de struguri sau de prune, ci din grijă pentru siluetă… Căreia nu-i face bine consumul excesiv de fructe”, a scris medicul nutriționist pe contul său de Facebook.