mamaplus

Nutriționist: Ce mâncăm în sezonul virozelor pentru a avea un sistem imunitar puternic

-
//
26.02.2020

Deşi nu am avut parte de o iarnă autentică, virozele respiratorii şi pericolul gripei sezoniere reprezintă o problemă ce necesită toată atenția şi pregătirea noastră. Sistemul imunitar este pus la încercare de toți aceşti factori externi. Pentru a face față cu brio, avem nevoie şi de un stil de viață sănătos. 

Nutriționistul Gianluca Mech ne oferă o listă de alimente pe care este bine să le introducem în meniul de zi cu zi, pline de nutrienți care ne ajută să avem un sistem imunitar puternic.

Lămâi şi portocale

Lămâile şi portocalele nu trebuie să ne lipsească. Ele reprezintă o sursă naturală de vitamina C şi întăresc sistemul imunitar. Mai ales în această perioadă în care virozele respiratorii sunt la ordinea zilei, citricele bogate în vitamina C sunt estențiale. Vitamina C este recomandată în infecțiile tractului respirator.

Usturoi

Usturoiul poate combate bacteriile, virusurile şi stimulează sistemul imunitar. Ne ajută să evităm îmbolnăvirea, dar şi să ne recuperăm mai repede în urma unei răceli, gripe sau viroze respiratorii.

Ceaiuri calde

Ceaiul este o sursă bună de lichide şi acționează ca un decongestionant natural când este fierbinte. Ceaiul negru poate elimina bacteriile de la nivelul gâtului, iar ceaiul de echinaceea întăreşte sistemul imunitar.

Miere

Mierea are efecte antibacteriene şi stimulează sistemul imunitar. De asemenea, poate ajuta la ameliorarea tusei.

Ghimbir

Ghimbirul are efecte antiinflamatorii şi antioxidante. Folosiți ghimbir proaspăt la gătit sau preparați un ceai de ghimbir. Doar asigurați-vă că orice folosiți conține ghimbir adevărat sau extract de ghimbir, nu doar aroma de ghimbir.

Iaurt

Iaurtul este uşor de mâncat şi reprezintă o sursă foarte bună de calorii, proteine, vitamine şi minerale. Unele iaurturi conțin şi probiotice, care vă pot ajuta să vă îmbolnăviți mai rar şi să vă îmbunătățiți mai repede starea de sănătate.

Avocado

Avocado este plin de vitamine, minerale şi grăsimi sănătoase, care pot reduce inflamația şi stimulează sistemul imunitar.

Supă de pui

Supa de pui este o sursă bună de lichide, calorii, proteine, vitamine şi minerale. Este, de asemenea, un decongestionant natural şi poate bloca celulele care provoacă tusea şi nasul înfundat.

În plus, specialistul recomandă şi suplimente naturale, în cazul în care nu putem procura nutrienții din sursele enumerate mai sus.