mamaplus

Nutriționist: ”Alimentele pe bază de soia produc dezechilibre hormonale grave”

0
//
18.03.2021

Dacă ți-ai propus să respecți și tu regulile Postului Mare, ar fi bine să selectezi mai atent produsele e post, pentru că unele dintre ele pot face mai mult rău decât bine. Nutriționista Mihaela Bilic a vorbit într-un interviu recent despre alimentele vegetale care pot înlocui carnea, brânza sau ouăle în Postul Paştelui. Medicul nutriționist atrage atenția asupra faptului că soia „produce nişte dezechilibre grave hormonale“.

„Legumele nu țin de foame, deloc. Le ridicăm în slăvi acum, tocmai pentru că am ajuns într-o perioadă în care alimentația noastră este extrem de rafinată. Aş vrea ca mamele să înțeleagă că instinctul copiilor este să fie atraşi spre mâncărurile care sunt sațioase, consistente şi care ne ajută să creştem. Faptul că unui copil nu îi plac legumele în mod special, este o normalitate. Automat, în post apar proteinele de origine vegetală. Bunica spunea că „fasolea e carnea săracului”, ca de altfel toate leguminoasele boabe – fasole, linte, năut, mazăre, mai nou, soia... Ştim că din soia se face tot. Uram salamul de soia pe vremea lui Ceauşescu, iar acum mâncăm soia în toate formele. Mă uit cu disperare că este atât de ieftină, de probabil... modificată genetic, de accesibilă, încât din păcate, toți producătorii din industria alimentară folosesc proteinele din soia ca să dea viață consistentă unui produs de post. Mai nou, proteina din mazăre este mult mai valoroasă, tocmai că nu e modificată genetic şi pare că vine pe o siguranță din punct de vedere hormonal.

Consumul de soia produce nişte dezechilibre grave hormonale. Ea are nişte fitoestrogeni aproape identici cu estrogenul uman, şi atunci, în caz de consumare, chiar putem să ne dăm sistemul endocrin peste cap. Atenție mare! Aceste proteine vegetale, tocmai pentru că sunt vegetale, sunt de calitatea a doua. Nu au toți aminoacizii esențiali prezenți, aşa cum sunt proteinele de origine animală, care sunt complete. Ele trebuiesc combinate. Adică proteinele de origine vegetală din leguminoase, trebuie într-un mod firesc - chiar dacă ni se pare un pleonasm – combinate cu cereale. Deci, noi când mâncam fasole bătută pe pâine era o chestiune corectă, când italienii fac paste sau orez cu mazăre, sau cu fasole boabe e corect... apoi pun leguminoase în risotto. În Mexic, iată, se face fasolea boabe cu porumb, deci tot ce înseamnă asociere de leguminoase cu cereale, este extrem de corect nutritiv“, a declarat nutriționista Mihaela Bilic.