mamaplus

Medicii avertizează: Nu le dați fructe exotice copiilor până la 3 ani

-
//
25.02.2022

Este destul de dificil să eviți aromatele şi coloratele citrice care-ți fac cu ochiul din lădițe, mai ales în sezonul rece. Şi cum copiii sunt cei mai pofticioşi, e şi mai greu să rezistăm celor de-o şchioapă care întind mânuța înspre plasa de portocale sau mandarine. E important, însă, să stabiliți anumite reguli în ceea ce priveşte alimentația micuților. Fructele precum portocala, mandarina, lămâia sau grepfruit pot fi introduse în meniul copilului abia după vârsta de 3 ani, cel puțin aşa recomandă specialiştii în nutriție.

Citricele consumate la vârste prea mici pot cauza iritații sau erupții cutanate, mai ales în jurul gurii dar şi probleme digestive, din cauza acidității crescute.

Suntem ceea ce mâncăm

Alegeți cu grijă citricele atunci când mergeți la market! Eventual, optați pentru standurile bio unde fructele sunt, de regulă, mai proaspete şi mai calitative. Studiați bine aspectul, consistența şi greutatea fructelor. Fructele trebuie să aibă un aspect plăcut, proaspăt, coaja fără pete, fără lovituri sau pori mari. Asigurați-vă că nuanțele portocalelor, mandarinelor şi clementinelor sunt vii, aprinse, şi luminoase. Fructul trebuie să fie greu şi tare atunci când îl iei în mână.

Lămâile sunt cele mai "prietenoase" cu stomacul, la vârste fragede 

Copiii sănătoşi nu ar trebui să consume citricele şi, în general, fructele exotice până la 3 ani iar celor alergici le sunt contraindicate. Până şi bananele, care ar părea inofensive, pot crea probleme de sănătate. Dacă după ce au fost rupte de pe copaci acestea stau mai multe zile pe rafturi, în pulpa fructului se produce o cantitate considerabilă de serotonină, iar aceasta poate cauza reacții alergice. Părinții sunt sfătuiți de alergologi să testeze, mai întâi, o feliuță de portocală pe cel mic şi abia după ce se asigură că pe pielea copilului nu sunt pete sau puncte roşii, poate începe să introducă treptat citricele în meniu.

La început, cu puțină lămâie în ceai iar mai apoi sub formă de sucuri din portocale stoarse. Lămâile rămân, totuşi, cea mai prietenoasă variantă pentru copii. Cele mai bune proprietăți nutritive le dețin soiurile din martie până în octombrie. O lămâie poate oferi 50% din doza zilnică de vitamina C (100 ml de suc conțin 48 mg de vitamina C).