mamaplus

Mănânci în timp ce stai în picioare? Află dacă este recomandat sau nu să faci asta

0
//
03.08.2020

Acasă, într-un restaurant sau într-o cantină, majoritatea oamenilor se aşază pentru a putea mânca. Cu toate acestea, se mai întâmplă să mâncăm în timp ce stăm în picioare, cum ar fi la diferite evenimente în aer liber (ş.a.) sau atunci când suntem pe grabă. Până la urmă, este sănătos sau nu acest obicei?

Cercetările anterioare au demonstrat modul în care cele cinci simțuri - vederea, auzul, mirosul, atingerea şi gustul - au un impact asupra percepțiilor noastre. Într-un studiu publicat în Journal of Consumer Research, o echipă de cercetători a continuat să investigheze modul în care postura ne afectează percepția asupra alimentelor consumate. 

Au luat parte 343 de participanți (45,2% femei) care fie au stat în şezut, fie în picioare atunci când au început să mănânce alimente gustoase (de exemplu, chipsuri, prăjituri, fructe, cafea sau băuturi dulci) şi alimente mai puțin preferate.

Mâncatul în poziție de stat în picioare induce un stres mai mare asupra corpului, ceea ce la rândul său scade sensibilitatea senzorială. Drept urmare, atunci când mănâncăm stând în picioare, percepem gustul mai puțin plăcut şi tindem să consumăm în cantități mai mici. 

În plus, poate afecta modul în care alimentele sunt digerate. De exemplu, digestia este mai lentă când stăm întinşi şi este mai rapidă când stăm în picioare sau ne mişcăm. Ulterior, putem să ne simțim mult mai înfometați după ce mâncăm stând în picioare. Mai mult decât atât, statul în picioare sau mersul în timpul unei mese poate accelera digestia, reducând şi mai mult riscul de reflux şi arsuri la stomac.

Cu toate acestea, există puține dovezi care să susțină ideea că mâncatul în picioare este dăunătoare. Asta nu înseamnă că este neapărat mai benefic decât să mănâncăm într-o poziție de şezut.