mamaplus

La ce vârstă îi poți da usturoi copilului? Recomandările pediatrilor

0
//
14.01.2020

Beneficiile usturoiului pentru copii sunt multe, dacă este administrat corect. Desigur, toată lumea știe despre numeroasele proprietăți benefice ale usturoiului. A fost folosit în toată lumea, de secole, ca medicament. 

De remarcat este faptul că usturoiul conține peste 400 de componente care au un efect benefic asupra organismului. Dacă consumi periodic usturoi, poți preveni apariția unor boli. Cu toate acestea, nu toată lumea este conștientă de pericolele acestuia. Mai ales când vine vorba de copii. Adesea, părinții încep să îi ofere copilului acest „antibiotic natural”, chiar și fără să fi citit complet informațiile despre această plantă.

Usturoiul este cunoscut pentru proprietățile sale benefice și este adesea folosit în bucătărie drept condiment. Cu toate acestea, când îi poți oferi copilului usturoi?

Beneficiile usturoiului pentru copii:

 • Este bogat în oligoelemente, fitonide, vitamine C, D, grupa B, A, fitosteroli și mulți alți compuși prețioși;
   
 • Este numit antibiotic natural pentru proprietățile sale bactericide. Cu toate acestea, nu inhibă microflora intestinală;
   
 • Are capacitatea de a consolida sistemul imunitar, de aceea este popular pentru prevenirea SRAS – Sindromul respirator acut sever;
   
 • Adăugat în preparate stimulează pofta de mâncare;
   
 • Medicina tradițională recomandă utilizarea usturoiului pentru tratamentul febrei, viermilor intestinali, rahitismului, supurației, tuberculozei. Dar foarte des usturoiul tratează un nas care curge, o tuse și alte manifestări ale răcelii obișnuite;
   
 • Sucul de usturoi ajută la eliminarea mâncărimii pielii în urma mușcăturilor de insecte, erupțiilor herpetice și a negilor.

1. Vindecă problemele intestinale

Usturoiul ajută la tratarea mai multor probleme intestinale, cum ar fi colita, diareea și dizenteria. De asemenea, omoară eficient viermii nocivi prezenți în intestin, fără a afecta funcționarea și activitatea microbilor utili din intestin. Deci, adaugă o cantitate adecvată de suc de usturoi în dieta copilului, pentru a elimina bacteriile intestinale dăunătoare care cauzează probleme intestinale.

2. Vindecă urechile

Usturoiul are proprietăți antifungice, antibiotice și antivirale, astfel încât acesta joacă un rol esențial în vindecarea problemelor de urechi la copii. Poți folosi suc de usturoi, amestecat cu ulei de măsline. Copilul va scăpa de durerea de ureche.

3. Tratează infecțiile ochilor

Usturoiul conține cantități bune de nutrienți, cum ar fi quercetina, vitamina C și seleniul, care sunt destul de eficiente în tratarea infecțiilor oculare la copii. Consultă medicul cu privire la aplicarea adecvată a usturoiului pentru copii pentru a trata infecțiile oculare.

4. Tratează răceala și tusea

Usturoiul brut are multe proprietăți medicinale care ajută la vindecarea unei răceli sau a tusei. Dacă e răcit, dă-i copilului doi căței de usturoi proaspăt zdrobiți pentru a atenua simptomele.

5. Tratează rănile infectate

Usturoiul are proprietăți antimicrobiene care ajută la tratarea rănilor infectate la copii. Acestea conțin adesea microbi nocivi care se pot dovedi dăunători sănătății copilului. Aplicarea de suc de usturoi diluat pe rana infectată a copilului, ajută la distrugerea microbilor nocivi și la prevenirea riscului de infecție. Folosește suc de usturoi diluat, deoarece nediluat poate irita pielea copilului.

6. Promovează digestia

Adăugarea de usturoi în dieta obișnuită a copilului previne riscul de probleme digestive. Usturoiul sprijină funcționarea lină a intestinelor subțiri și groase pentru o digestie lină și eficientă. Usturoiul vindecă, de asemenea, iritațiile și inflamația canalului gastric la copii și favorizează digestia.

7. Vindecă erupțiile cutanate

Usturoiul acționează ca un demachiant natural al pielii. Planta are proprietăți antibiotice care ajută la calmarea erupțiilor iritante ale pielii la copii.

8. Ajută în caz de astm

Usturoiul fiert poate ameliora astmul copilului. Dă-i copilului tău un pahar de lapte care conține trei căței de usturoi fiert, în fiecare seară înainte de a se culca. Usturoiul ajută, de asemenea, la reglarea crizelor de astm la copii.

Contraindicații ale usturoiului:

 • Este destul de greu pentru stomac, deci nu trebuie administrat copiilor foarte mici;
 • Este posibilă o reacție alergică, manifestată prin mâncărimi ale pielii, erupții pe corp, umflare a feței sau a tractului respirator, scăderea presiunii. Alergia se poate manifesta nu doar prin consumul de usturoi, ci chiar prin inspirarea vaporilor;
 • Unii copii nu suportă gustul și mirosul usturoiului;
 • Consumul excesiv de usturoi duce la arsuri la stomac și dureri abdominale;
 • Usturoiul este contraindicat în temperaturi ridicate ale corpului (peste + 38 ° C), boli renale, supraponderale și epilepsie.

La ce vârstă îi poți da usturoi copilului:

Experții observă că există restricții de vârstă foarte mari. De exemplu, pediatrii recomandă cu tărie să nu se administreze usturoi până la împlinirea vârstei de 1 an. Acest lucru se explică prin faptul că în primul an de viață sistemul digestiv al copilului este în dezvoltare. Este posibil ca sistemul digestiv să nu-l digere deloc.

Excepții:

Totuși, în unele cazuri, mamele introduc usturoiul treptat în dieta bebelușului încă de la 8 luni. Cu toate acestea, doza trebuie să fie minimă. De regulă, mamele adaugă usturoi în cantități mici în piure sau în supa vegetală. În acest caz, gustul său neplăcut aproape că nu se simte. Cu toate acestea, chiar dacă medicul permite introducerea usturoiului în dietă la o vârstă fragedă, nu este permis consumul mai mult de 2 ori pe săptămână. Iar după ce copilul va împlini 2 ani, va fi fericit să mănânce pâine uscată cu o bucată de usturoi (bruschetă). Dar chiar și atunci ar trebui să monitorizezi cu atenție reacția copilului. Copiii de 3 ani pot mânca maximum o jumătate de cățel de usturoi pe zi. În timp ce de la 5 ani, copiii pot mânca usturoi în cantități mari. La această vârstă, sistemul digestiv este complet format.