mamaplus

Iaurtul, pizza și alte alimente pe care să le eviți în vacanță dacă nu vrei să ai indigestie

-
//
26.07.2022

În perioada sezonului cald, este necesar să fim atenți mai mult ca niciodată la alimentele pe care le consumăm. Din cauza căldurii, anumite mâncăruri ne pot balona, ne pot cauza inflamații și ne pot epuiza de energie. Mai mult de atât, unele alimente ne pot deranja la stomac, în special pe cei sensibili. Dacă te pregătești să pleci în vacanța pe care ți-ai planificat-o în cel mai mic detaliu sau te afli deja în locul mult visat, ar fi bine să eviți să consumi următoarele alimente, care îți pot cauza probleme digestive.

Carbohidrați simpli

Alimentele procesate care conțin carbohidrați simpli, precum chipsuri, pâine albă și sucuri carbogazoase, te pot îmbalona și îți pot provoca crampe, dureri de burtă și de stomac. De asemenea, aceste mâncăruri pot cauza inflamații la nivelul intestinului. Este bine să eviți sau să consumi cu măsură și: cartofi prăjiți, prăjituri și deserturi și cereale procesate. 

Alimente bogate în sodiu 

Dietele bogate în sodiu pot inflama mucoasa stomacului, crescând riscul de ulcer, gastrită, balonare și retenție de apă. Printre alimentele pe care trebuie să le eviți se află: mezelurile, conservele, (inclusiv conservele cu supe), pizza, sos de soia, burritos și tacos, mâncăruri condimentate, pastramă, dar și gustările sărate. 

Iaurturi slabe

De regulă, iaurturile sărace în grăsimi au un conținut ridicat de zahăr. De aceea, acestea te pot deranja la stomac, chiar dacă nu ai intoleranță la lactoză. Știai că o singură cană cu iaurt slab poate conține între 6 și 24 de grame de zahăr? Prea mult zahăr poate provoca balonare, constipație, sindrom de colon iritabil și diaree. 

Alimente cu îndulcitori artificiali 

Poate că par sănătoși, însă există anumiți îndulcitori artificiali, precum sucraloza sau aspartamul, care pot provoca dezechilibre ale microbiomului intestinal. Acești îndulcitori artificiali pot fi regăsiți în alimente „dietetice‟, precum sucuri, bomboane și prăjituri. 

Sucuri și băuturi energizante 

Băuturile energizante conțin cofeină și vitamina B3, cunoscută sub numele de niacină. Consumate periodic și peste măsură, în special în perioada verii, aceste substanțe pot provoca probleme digestive, precum greață, vărsături, dureri abdominale, diaree și balonare.

Pe lista băuturilor pe care trebuie să le eviți sau să le consumi cu moderație se află și: cafeaua, băuturile cu alcool și fresh-urile de citrice.