mamaplus

Hot dog-ul scade speranța de viață sănătoasă a unui om cu 36 de minute

0
//
21.08.2021

Un hot dog este ieftin și ușor de mâncat, dar ați mai mânca dacă ați ști că vă poate scurta speranța de viață? Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Michigan arată că acest produs alimentar reduce durata de viață sănătoasă cu 36 de minute, în timp ce alte alimente pot „adăuga” timp în viața noastră.

Cercetătorii au studiat 5.800 de alimente consumate în mod obișnuit, și au descoperit, de asemenea, că aripile de pui îți vor scădea 3,3 minute din viață, în timp ce - poate surprinzător - un sandwich cu unt de arahide și gem ar putea crește durata de viață cu peste o jumătate de oră.

Alunele sărate adaugă 26 de minute, iar cu somonul la cuptor câștigați 13,5 minute. Surprinzător, pe lista alimentelor ”bune” se află cartofii prăjiți, care, adaugă 1,5 minute.

Cu alte cuvinte, asta nu înseamnă că cine mănâncă un hot dog o să moară, însă îi poate afecta bunăstarea pe termen lung.

Cercetătorii au analizat, de asemenea, ciclul de viață al alimentelor și modul în care acestea afectează mediul. Ei au ajuns la concluzia că cine va schimba măcar 10% din aportul caloric trecând de la carne procesată la un amestec de fructe, leguminoase, nuci, fructe de mare selectate și legume ar putea câștiga 48 de minute de viață sănătoasă în plus pe zi și ar reduce amprenta de carbon a alimentelor cu o treime.

Folosind studiul Global Burden of Disease, specialiștii au evaluat valoarea nutrițională a fiecărui aliment pe baza a 15 factori de risc.

De asemenea, au fost luați în considerare alți factori, cum ar fi apa utilizată în producția de alimente și dacă au fost utilizate metode dăunătoare sau poluante pentru fabricarea produselor.

Apoi au acordat fiecărui aliment un rating de tip ”semafor”, constatând că alimentele „verzi” sunt cerealele, nucile, vegetalele, legumele și fructele. Pe lista roșie sunt carnea procesată, carnea de vită, carnea de porc și cea de miel.

mamaplus