mamaplus

Fructul Kaki – cea mai bună sursă de vitamine în luna ianuarie

-
//
09.01.2020

Kaki sau Persimmon este un fruct exotic, delicios, cu un gust inconfundabil, denumit și „piersica japoneză”. Kaki se aseamănă ca formă roșiei, iar ca textură piersicii și pepenelui galben. Este fructul unui copac înalt de aproximativ 10 metri, care poartă numele Diospyros (semnificând în greaca antică „fructul divin” sau „hrana lui Zeus”). Se cunosc mai multe specii Diospyros kaki, cea mai cultivată fiind originară din Asia, respectiv Japonia și China.

Este unul dintre fructele cu cel mai bogat conținut nutrițional ce include vitamina A, vitamine din complexul B, vitamina P și vitamina C; minerale precum sodiu, potasiu, magneziu, seleniu și cantități mici de fier și zinc.

Foarte bogat în betacaroten, fructul kaki este de culoare portocaliu puternic, fiind indicat să se consume cu tot cu coajă. Kaki mai este bogat și în acizi organici, taninuri și proteine. Iată câteva dintre beneficiile sale și sfaturi potrivite despre cum să îl consumați:

Stimulează imunitatea organismului

Fructul oriental Persimmon este o sursă excelentă de substanțe cu proprietăți antioxidante, motiv pentru care se recomandă consumul acestuia pentru a întări sistemele de apărare ale organismului. Fructul kaki conține o cantitate importantă de vitamina A.

Dacă se consumă 100 g din acest fruct aveți parte de o treime din doza zilnică recomandată de vitamina A. De asemenea trebuie adăugat faptul că proprietățile antioxidante ale acestui fruct oriental vin și din conținutul important de vitaminele C și E (alte două vitamine cu rol antioxidant). Însă pentru a beneficia cât mai mult de vitaminele acestui fruct se recomandă consumarea acestuia cu tot cu coajă.

Luptă împotriva cancerului

Una dintre cele mai temute afecțiune ale zilelor noastre este cancerul, apariția acestuia fiind legată de scăderea capacității de funcționare a sistemului imunitar. Este demonstrat faptul că persoanele care consumă zilnic fructul kaki sunt protejate împotriva acestei maladii mortale.

O altă substanță implicată în stimularea directă a celulelor implicate în apărarea organismului este licopenul.

Fructul kaki conține și acest antioxidant cu rol antitumoral fiind astfel considerat un aliment care protejează împotriva cancerului de prostată, de plămâni, de stomac și de intestin gros.

Este un diuretic eficient

Fructul kaki conține în cantitate mare potasiu, mineral responsabil de eliminarea excesului de apă din organism. Pe de altă parte, fructul este sărac în sodiu, dar conține mult potasiu și posedă proprietăți diuretice, fiind de un real folos în cazul celor care luptă cu valori crescute ale tensiunii arteriale.

mamaplus

Reglează colesterolul și protejează inima

Fructul kaki este și o sursă excelentă de fibre în special dacă este consumat cu tot cu coajă. Tot datorită conținutului ridicat de fibre solubile, acest fruct este implicat în mod direct în scăderea nivelului de grăsimi din sânge și implicit în reglarea colesterolului sanguin.

Cu cât acest nivel se menține în limitele normale cu atât șansele de apariție a afecțiunilor cardiace sunt mai mici. De asemenea, kaki este bogat în carbohidrați, nutrienți cu care se “hrănește” mușchiul inimii.

Combate depresia și oboseala, reprezentând un excelent energizant natural

Bogat în antioxidanți, fructul kaki contribuie în prevenția aterosclerozei, ajutând la reducerea stresului, a stărilor de anxietate și a oboselii. 100 grame de fruct conțin 70 de calorii, iar dintre acestea marea majoritate sunt constituite din zaharuri complexe care contribuie la nivelul de energie furnizat organismului.

De aceea, decât să faceți exces de cafea sau băuturi energizante mai bine mâncați un fruct kaki. De asemenea acest fruct este excelent pentru sportivi deoarece le oferă o cantitate suficientă de zaharuri pentru a putea face față efortului fizic.