mamaplus

„Femeile gravide și copiii trebuie să evite acest tip de conservă de pește”, atenționează specialiștii

0
//
17.07.2020

După cum atrage atenția Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), consumul în exces al acestui tip de conservă de peşte poate avea consecințe negative asupra sănătății.

Tonul este unul dintre cele mai recomandate soiuri de peşte în alimentație, datorită conținutului ridicat de acizi grași omega-3 şi a aportului mare de proteine pe care îl aduce consumul acestuia. Totuşi, în conservele de ton pe care le cumpărăm există și mercur, un metal greu dăunător.

Acest metal este prezent în oceane, unde ajunge prin ploaie sau râuri, precum și din deversarea deșeurilor industriale. Există microorganisme care convertesc mercurul în metilmercur, o formă foarte toxică a acestui element care este absorbit de pește.

Peștii cei mai mari și cu cea mai lungă durată de viață sunt cei care asimilează cea mai mare cantitate de metilmercur în timpul vieții. Astfel, atunci când consumăm pește prădător, precum pește spadă sau ton roșu, care s-au hrănit cu alți pești, suntem mult mai expuși la această substanță periculoasă, avertizează Agenția Spaniolă pentru Siguranța Alimentelor și Nutriție.

Persoanele care ar trebui să evite alimentele care pot conține mercur sunt femeile însărcinate şi cele care alăptează, precum şi copiii. De exemplu, un exces de metilmercur în timpul sarcinii poate afecta dezvoltarea creierului și a sistemului nervos al bebelușului, conform unui raport al OMS.

„La fetușii expuși la metilmercur în uter, au fost observate efecte negative asupra funcției cognitive, a memoriei, atenției, vorbirii și a activităților vizuo-spațiale şi motorii”, arată agenția spaniolă.

De asemenea, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a luat măsuri în acest sens. Prin urmare, contribuția pozitivă a acizilor grași omega-3 ar putea fi diminuată de nocivitatea metilmercurului.

Din acest motiv, se recomandă să nu fie depăşit maximum de 1,3 micrograme de mercur pentru fiecare kilogram de greutate al unei persoane. Conform estimărilor, ținând seama de faptul că o conservă de ton poate conține până la 25 de micrograme din acest metal greu, o persoană care cântărește 70 de kilograme ar trebui să limiteze consumul la cel mult trei conserve pe săptămână.