mamaplus

Femeile care consumă des avocado pot scăpa rapid de grăsimea de pe burtă

-
//
10.12.2021

Un fruct de avocado pe zi a redus grăsimea abdominală profundă la femei, într-un studiu apărut în Journal of Nutrition. Fructul de avocado este o sursă excelentă de nutrienți și grăsimi sănătoase și câștigă tot mai mult în popularitate, fiind utilizat atât în preparate sărate, cum ar fi salatele, cât și în deserturi. Se pare, însă, că avocadoul, deși este un aliment care conțime grăsimi, poate fi util pentru a combate grăsimea abdominală.

105 adulți, dintre care unii supraponderali, iar alții cu obezitate, au participat la un studiu controlat randomizat în care li s-a oferit o masă pe zi timp de 12 săptămâni. Femeile care au consumat avocado ca parte a mesei zilnice au constatat o reducere a grăsimii abdominale viscerale mai profunde. Potrivit investigatorilor, scopul nu a fost pierderea în greutate, ci înțelegerea felului în care consumul de avocado influențează modul în care indivizii își stochează grăsimea corporală. 

Un avocado pe zi poate lupta împotriva grăsimii abdominale

Localizarea grăsimilor în organism joacă un rol important în starea de sănătate. În abdomen, există două tipuri de grăsime: cea care se acumulează chiar sub piele, numită grăsime subcutanată, și cea care se acumulează mai adânc în abdomen și înconjoară organele interne, cunoscută sub numele de grăsime viscerală.

Indivizii cu o proporție mai mare de grăsime viscerală mai profundă tind să aibă un risc mai mare de a dezvolta diabet. Astfel, oamenii de știință au fost interesați să stabilească dacă raportul dintre grăsimea subcutanată și cea viscerală se poate schimba odată cu consumul de avocado.

Participanții au fost împărțiți în două grupuri. Un grup a primit mese care au încorporat un avocado proaspăt, în timp ce al doilea grup a primit mese care au avut ingrediente aproape identice și număr de calorii similar, dar care nu conțineau avocado. La începutul și la sfârșitul celor 12 săptămâni, cercetătorii au măsurat grăsimea abdominală a participanților și toleranța lor la glucoză, o măsură a metabolismului și un marker al diabetului.

Femeile pot scăpa de grăsimea abdominală consumând avocado

Rezultatul a fost că participanții de sex feminin care au consumat un avocado pe zi în timpul mesei au avut o reducere a grăsimii abdominale viscerale – grăsimea greu de eliminat este asociată cu un risc mai mare de boală – și au experimentat o reducere a raportului dintre grăsimea viscerală și cea subcutanată, indicând o redistribuire a grăsimii departe de organe. Cu toate acestea, distribuția grăsimilor la bărbați nu s-a schimbat și nici bărbații, nici femeile nu au avut îmbunătățiri ale toleranței la glucoză.

Deși consumul zilnic de avocado nu a modificat toleranța la glucoză, spun cercetătorii, ceea ce s-a observat clar a fost că un stil alimentar care include un avocado în fiecare zi a influențat modul în care oamenii stochează grăsimea corporală într-un mod benefic pentru sănătatea lor, cu toate că beneficiile s-au observat doar la femei.

Savanții consideră că este important să se demonstreze că intervențiile alimentare pot modula distribuția grăsimilor. Faptul că beneficiile au fost evidente doar la femei arată câte ceva despre potențialul ca genul unei persoane să joace un rol în răspunsurile la intervențiile alimentare.