mamaplus

Dr. Sergiu Munteanu: ”Cea mai mare greșeală în post este consumul exagerat de cartofi și produse de patiserie”

-
//
05.03.2020

Pentru că suntem la începutul perioadei de post, iar foarte multă lume se întreabă cum ar putea adopta o dietă alimentară sănătoasă și mai ales corectă, nutriționistul Sergiu Munteanu a specificat care sunt cele mai frecvente greșeli în alimentație comise în această perioadă. Până la urmă, o dietă alimentară nu înseamnă doar limitări și excluderi, ea înseamnă și adaptarea alimentației după necesitățile organismului nostru.

”Este o greșeală foarte mare faptul că pentru multă lume postul de asociază cu produsele de patiserie și cartofi, sub diferite forme. Practic, o doză foarte mare de glucide – făină albă de calitate superioară, zahăr curat care nimerește în sânge iar reacția organismului este eliberarea insulinei. În loc să ne curățim organismul și să facem o profilaxie a diabetului zaharat de tip 2, noi mai mult încărcăm organismul cu zahăr sub diferite forme și suferim de disbalanță hormonală pe bază de insulină. De aceea, greșeala este destul de serioasă.”, susține nutriționistul Sergiu Munteanu.

Dacă tot ai decis să respecți un regim alimentar de post, nu uita să incluzi în meniul zilnic broccoli, conopida, varza chinezească și verdeața. Nutriționistul mai recomandă legumele rădăcinoase și produsele din soia, care însă pot fi consumate doar de două ori pe săptămână.

”Este important să punem accent pe legume în perioada postului. Și mai ales vorbim despre legumele crucifere, rădăcinoase sau cele de sezon. Adăugăm numaidecât în alimentație varza murată. Este o sursă bună de vitamina C și fibre alimentare care sunt hrana necesară pentru bacteriile noastre. O sursă bună de proteine în post sunt boboasele și în special soia.”, a mai adăugat specialistul.

Un regim alimentar de post, respectat corect, are multiple beneficii pentru sănătate, deoarece contribuie la detoxifierea organismului. Acest regim nu este recomandat însă persoanelor care suferă de gastrită sau pancreatită, femeilor însărcinate și celor care alăptează, precum și copiilor.