mamaplus

Dr. Mihaela Bilic: O zi în care ați ”sărit” o masă este o zi în care nu ați slăbit

0
//
12.05.2021

Grăsimea acumulată în jurul taliei le dă mari bătăi de cap atât femeilor cât și bărbaților, iar alimentația joacă un rol esențial în înlăturarea kilogramelor în plus. Nutriționista Mihaela Bilic a realizat o listă cu 7 reguli dietetice pe care ar trebui să le respectăm dacă dorim să scăpăm de grăsimea de pe burtă.

Obişnuiți-vă să aveți zilnic 3 mese principale

Această regulă nu doar că vă va ajuta să scăpaţi de burta inestetică, ci vă va ajuta şi să slăbiți câteva kilograme. ”Efortul de digestie a alimentelor şi mâncatul lor la intervalul 4-5 ore ajută metabolismul să ardă mai multe calorii decât atunci când există o singură masă şi aceea seara”, spune medicul nutriționist. Potrivit acesteia, o zi în care ați ”sărit” o masă este o zi în care nu ați slăbit, iar caloriile venite după sunt asimilate mai repede şi transportate instantaneu în grăsime de depozit.

Eliminați din meniul zilnic preparatele ”grele”

La această categorie intră preparatele gătite în mod tradițional, cele care au multă grăsime şi conţin carne tocată. Printre aceste preparate se numără salata de beuf, sarmale, şnițel, chiftele, sosuri cu smântână. ”Atunci când vreți să scăpați de stratul adipos din jurul burții trebuie să optați pentru variante dietetice: grătar sau cuptor, carne salbă, sos tomat, condimente şi ierburi aromatice”, recomandă dr. Bilic.

Evitați alimentele cu densitate calorică mare

Produsele care au calorii multe concentrate într-un volum mic, aşa cum este cazul mezelurilor, a caşcavalului, margarina, dulciurile şi fastfood-ul, trebuie înlocuite cu produse care au densitate calorică mică şi volum mare. La acest capitol intră carnea slabă, peştele, laptele, iaurtul, fructele şi legumele.

Redimensionați porțiile şi numărul de feluri de mâncare servite la o singură masă

”Pentru că suntem tot mai sedentari trebuie să renunțăm la succesiunea clasică: aperitiv, ciorbă, fel pricipal şi desert. Două feluri de mâncare sunt suficiente, iar ciorba trebuie să fie una dintre ele. Aceasta va umple stomacul fără un aport mare de calorii şi va asigura senzația de sațietate pentru o perioadă lungă de timp”, a mai spus mendiul nutriționist.

Medicul spune că pentru a scăpa de burtă trebuie să reducem cu 30% cantitatea de alimente din farfurie.

Renunțați complet la zahăr

Acest ingredient conține foarte multe calorii goale, fără un aport de nutrienți. ”Datorită vitezei cu care se absoarbe în sânge determină o secreție crescută de insulină, hormon care stochează suplimentar grăsimea la nivelul abdomenului”, a explicat Mihaela Bilic. Pentru persoanele care nu pot renunța la desert pot opta pentru o salata de fructe.

 Eliminați alcoolul

Berea este şi ea pe lista alimentelor interzise atunci când vrem să scăpăm de burtă. ”Majoritatea băutorilor de alcool au un surplus ponderal provenit atât din caloriile proprii alcoolului – acesta conține 7 calorii pe gram – cât şi din aportul generos de alimente grase şi sărate care merg bine cu alcoolul”, spune nutriționista. Băuturile alcoolice au capacitatea de a reduce arderea grăsimilor de depozit şi favorizează transformarea caloriilor alimentare în țesut adipos.

Nu mâncați carbohidrați după ora 6 seara

Pâinea, pastele, orezul, fructele, cartofii şi mămăliga nu au ce căuta în meniul cinei. Explicația? După această oră organismul îşi încetineşte metabolismul şi nu mai poate consuma glucidele, aceastea transformându-se automat în grăsime. Astfel, la ultima masă a zilei este indicat să mâncăm carne de orice fel, inclusiv peştele, şi cât mai multe legume. Carbohidrații pot fi incluşi în meniul micul dejun şi cel al mesei de prânz.