mamaplus

Dr. Mihaela Bilic: ”Nu consumați băuturi reci pe timp de caniculă!”

0
//
16.08.2021

Meteorologii anunță un nou val de caniculă, iar asta înseamnă că în zilele următoare vom fi mai tentați să savurăm băuturi reci în care să mai adăugăm şi câteva cuburi de gheață. Medicul nutriționist Mihaela Bilic spune că nu este bine să facem acest lucru pentru că băuturile reci nu ne vor răcori așa cum ne așteptăm.

Cu fiecare grad în plus adăugat temperaturii de afară, cu atât mai rece ne dorim apa sau sucul pe care dorim să le consumăm. Doar că răcorirea va fi una de moment. Nutriționista spune că pentru a ne răcori, trebuie să ne hidratăm bine și doar cu băuturi consumate la temperatura camerei.  

”Deşi la prima vedere suntem tentați să bem lichide cat mai reci când este caniculă, adevărul i-e că ele nu ne răcoresc pe măsură. Culmea e că nici recomandarea de a consuma lichide fierbinți nu are justificare! Ca să ne răcorim trebuie să fim bine hidratați, doar prin transpirație corpul poate pierde o parte din căldură- deci aportul de lichide e foarte important, ideal să fie la temperatura ambiantă.  

Organismul are o funcție de termoreglare cu obiectivul de a menține constantă temperatura corpului în jurul valorii de 37 °C. Orice mâncare sau băutură consumăm, va trebui adusă la această temperatură, ceea ce presupune o cheltuială termică suplimentară, care ne încălzeşte. Băuturi cu multă gheață sau ceaiuri şi supe fierbinți? Toate vor declanşa un val de căldură”, scrie Mihaela Bilic pe contul său de Instagram.