mamaplus

Dr. Mihaela Bilic: ”A ne interzice să mâncăm seara ar fi ca și cum ne-am pedepsi”

-
//
17.09.2021

Trăim într-o lume agitată, suntem tot timpul pe fugă, dar medicii ne îndeamnă să respectăm mesele principale ale zilei. Subconștientul nostru caută tot felul de motive ca să poată mânca nerestricționat. Iar în momentul în care medicii au spus ”trei mese pe zi, plus două gustări”- am uitat să precizăm că acest program de alimentație este pentru copiii în creștere. Adulții nu numai că își autorizează, dar își încurajează aceste gustări dintre mese, care de obicei sunt produse ambalate sau nuci, alune- un concentrat de calorii și apoi se întreabă de ce se îngrașă.

Recomandarea ”respectați mesele principale ale zilei” se referă la acest moment când mintea și corpul nostru trebuie să știe că ne-am așezat la masă, am mâncat și apoi ne vedem de treabă, ne mai întorceam peste 4-5 ore.

Mesele principale înseamnă pentru un adult maxim trei mese pe zi și nu se întâmplă nimic dacă sărim peste ele. Disciplina și aducația din punct de vedere alimentar trebuie să vină în primul la ritmul meselor- nu mai mult de trei.

”Sunt adulți care nu sunt matinali, nu mănâncă dimineața. Iar pentru cineva căruia nu îi este foame, micul dejun nu este obligatoriu. Iar masa de seară, despre care la fel există o mulțime de mituri, este permisă. A ne interzice seara să mâncăm ar fi ca și cum ne-am pedepsi și este normal ca organismul nostru să fie frustrat. Cu cât au fost mai puține calorii pe timpul zilei, cu atât ne-a rămas mai mult ”buget” de calorii pentru masa de seară. Dacă nu vrei să te îngrași la masa de seară, putem să evităm făinoasele și grăsimea. Mai există un mit- să mâncăm doar fructe seara. Din nou, o decizie greșită. Fructele nu hrănesc, nu îngrașă, mai degrabă stârnesc apetitul.”, afirmă medicul nutriționist Mihaela Bilic.